Den 1 april släpps en begränsad upplaga av svenska S:t Eriks mikrobryggda Påskale på Systembolaget. Ölet är en mörk ale med maltig karaktär speciellt anpassad till den smakrika påskmaten. Bryggaren bakom S:t Eriks är Jessica Heidrich, Sveriges främsta ölmakare.

Ladda ner PDF-version.

S:t Eriks Påskale är ett mikrobryggt öl som är speciellt gjort för att passa påskmaten så som lamm och smakrika anrättningar på kyckling. För att få fram komplexiteten har Jessica Heidrich använt tre olika maltsorter – Pilsner, Crystal och Pale Chocolate. Humlen är en blandning av Northern Brewer från Tyskland samt Amarillo, en trendig och populär humlesort bland mikrobryggerierna på USA:s västkust.

S:t Eriks Påskale är mörkt bärnstensfärgad med en humlearomatiskt fruktig arom med inslag av grapefrukt och rostat bröd. Smaken är komplex, aromatisk och nyanserad med tydlig beska och inslag av apelsinskal, grapefrukt, ljus sirap och knäckebröd.

Ale tillverkas genom överjäsning. Det är en process som har fått sitt namn av att jästen flyter upp till ytan vid jäsningen. Överjäsning sker vid relativt hög temperatur (15-25°C) med samma jäst som används till vin. Processen tar förhållandevis kort tid, oftast mindre än en vecka och ger mer fruktiga aromer från själva jäsningsprocessen än från råvaran – som vid underjäsning.

S:t Eriks Bryggeri grundades 1859 av Johan Gottlob och Carl Christopher Brusell på Kungsholmen i Stockholm. 2010 återlanserades ölen i modern tappning genom Sveriges främsta ölmakare, Jessica Heidrich. Samtliga S:t Eriks öl är idag bryggda på mikrobryggerier runt om i landet. Den senaste lanseringen av en begränsad upplaga från S:t Eriks var Vårlagern som släpptes 14 februari och snabbt tog slut i lager.

Försäljningsperiod: 1-23 april (40 000 flaskor)

Alkohol: 5,7 % (330 ml)

Pris: 17:90 kr

Systembolagets artikelnummer: 1325-03.

 

Pin It on Pinterest