Den 1 september släpps en begränsad upplaga av mikrobryggda S:t Eriks Rauköl – en svensk version av rauchbier som lanseras på Systembolaget. Ölet får sin karaktäristiska rökiga ton genom gotländsk björkvedsrökt malt. Bakom S:t Eriks står Jessica Heidrich, landets främsta ölbryggare.

Ladda ner som PDF


Rauchbier är en öltyp som härstammar från Bamberg i Tyskland. Den traditionella rökta smaken uppstår genom att malten torkas med hjälp av rök från al och bok. Nu släpps en svensk variant av rauchbier där den karaktäristiska röksmaken skapas genom gotländsk björkvedsrökt malt. Den gotländska malten röks hantverksmässigt i batcher på endast några hundra kilo. Mältningen och torkningen tar fyra dagar och går bara att utföra under ett par månader på våren och hösten, då nätterna är svala.

– S:t Eriks mikrobryggda Rauköl är en unik svensk produkt som bygger på både hantverkskunnande och tradition. Det är ett kraftigt öl, de som uppskattar rökig whisky brukar också falla för rauchbier, säger Jessica Heidrich, bryggare av S:t Eriks öl. S:t Eriks Rauköl har en stor komplex och fruktig doft med påtaglig karaktär av rök samt kryddig tysk Tettnangerhumle. Smaken är fyllig och rökig med medelstor beska och viss fruktig maltsötma. Ölet har en lång rökig eftersmak som passar utmärkt till smakrik mat så som charkuterier och smakrika ostar. Förr torkades malten alltid med rök från öppen eld men idag används främst varmluft för att få en ren maltsmak. S:t Eriks Rauköl ger därför även en aning om hur gamla tiders öl kan ha smakat. Det mest kända rökölet tillgängligt i Sverige är Aecht Schlenkerla Rauchbier från Heller-Bräu, som även inspirerat till S:t Eriks gotländska Rauköl.

Försäljningsstart: 1 september 2011 (18 000 flaskor)

Alkohol: 5,9 procent (330 ml).

Pris: 23:90 kr.

Systembolagets art. nr: 11705-03.

Pin It on Pinterest