Flasketikett S:t Eriks Rauköl

Den 1 september släpps en begränsad upplaga av mikrobryggda S:t Eriks Rauköl – Sveriges första Rauchbier som lanseras i Systembolagets butikssortiment. Ölet får sin karaktäristiska rökiga ton genom gotländskt björkvedsrökt malt.

Rauchbier är en öltyp som härstammar från Bamberg i Tyskland. Det får traditionellt sett sin rökta smak genom att malten torkas med hjälp av rök från ved av al och bok. Nu kommer en svensk version av Rauchbier där den karaktäristiska röksmaken skapas genom gotländsk björkvedsrökt malt. Den gotländska malten röks hantverksmässigt i batcher på endast några hundra kilo. Mältningen och torkningen tar fyra dagar och går endast att utföra under ett par månade på våren och hösten, då nätterna är svala.

Förr torkades malten alltid med rök från öppen eld, men idag används främst varmluft för att få en ren maltsmak. S:t Eriks Rauköl ger därför även en aning om hur gamla tiders öl kan ha smakat. Det mest kända rökölet tillgängligt i Sverige är Aecht Schlenkerla Rauchbier från Heller-Bräu, som även inspirerat till S:t Eriks gotländska Rauköl.

– Vårt Rauköl är en unik svensk produkt som bygger på hantverkskunnande och tradition, säger Jessica Heidrich. Det är ett kraftigt öl och de som uppskattar rökig whisky brukar också falla för Rauchbier.

Ölet beskrivs av Jessica med en stor komplex och fruktig doft med påtaglig karaktär av rök samt kryddig tysk Tettnangerhumle. Smaken är fyllig och rökig med medelstor beska och viss fruktig maltsötma. Ölet har en lång rökig eftersmak som passar utmärkt till smakrik mat så som charkuterier och smakrika ostar.

Försäljningsperiod: 1 september–14 november 2011 (18.000 flaskor)

Alkohol: 5,9 % (330 ml)
Pris: 23:90 kr
Systembolagets art. nr: 11705-03

Till produktsidan

Pin It on Pinterest