Den 14 november släpps en begränsad upplaga av årets mikrobryggda julöl från S:t Eriks. Att dricka Barley Wine är en engelsk jultradition och det mustigt, fruktiga ölet passar perfekt högtidens alla godsaker. Bryggaren bakom S:t Eriks Barley Wine är Jessica Heidrich, en av landets främsta ölmakare.

Årets julöl från mikrobryggeriet S:t Eriks är en Barley Wine. Det är ett kraftigt och alkoholstarkt överjäst öl med ursprung från 1800-talets England, där det än idag dricks traditionsenligt i juletider.

– Det är en utmaning för en ölmakare att brygga ett så stort och komplext öl som en Barley Wine. För mig betyder det extra mycket då det är en av mina favoritöltyper. Men så älskar jag också engelsk fruktkaka och plum pudding – smaker och dofter som S:t Eriks Barley Wine är fullt av, berättar Jessica Heidrich, bryggare av S:t Eriks.

S:t Eriks Barley Wine Jul 2011 är djupt bärnstensfärgad med en fyllig och fruktig doft samt en påtaglig karaktär av torkade katrinplommon och aprikos. Dess smak av torkad frukt med karamelliserade toner passar utmärkt till julens sötsaker så som dadlar, nötter, julgodis och inte minst pepparkakor med ädelost på.

Barley betyder korn och som namnet antyder är det ett öl som påminner mer i stilen om ett vin än ett traditionellt öl. Barley Wine är som regel mycket alkoholstarkt, mellan 8,4 till 12 volymprocent. I och med att jäsningen sker i rumstemperatur ökar mängden fruktestrar och andra jästaromer som ger dess fylliga och smakrika karaktär. S:t Eriks Barley Wine Jul 2011 är gjord på tre sorters karamellmalt som balanseras upp av humlesorterna East Kent Golding från England, Perle från Tyskland och Palisade från Amerika.

Det mikrobryggda S:t Eriks Barley Wine Jul 2011 upplevs allra bäst i en konjakskupa framför brasan, lagom till julklappsutdelningen.

Försäljningsstart: 14 nov 2011 (Begränsad upplaga)

Alkohol: 8,5 % (330 ml) Pris: 21:90

Systembolagets art. nr: 11542-03

 

Pin It on Pinterest