Det blev storslam för mikrobryggda S:t Eriks under Stockholm Beer Festival 2011. Av Sveriges tre bästa öl på flaska kommer hela två stycken från S:t Eriks genom bryggeriets Pilsner och Pale Ale. S:t Eriks tilldelades även priset Årets Beer Trofé för bästa bryggeri av samtliga bryggerier på mässan – det mest prestigefulla ölpriset i landet.

När juryn för Stockholm Beer Festival 2011 provade igenom 1233 olika ölsorter från 193 olika bryggerier stod ett svenskt bryggeri ut. I kategorin bästa svenska öl på flaska fick S:t Eriks Pilsner en guldmedalj följt av S:t Eriks Pale Ale med ett brons. Dessa öl belönades även med en guldmedalj och ett silver i andra kategorier. Det blev även ett guld till S:t Eriks Skördeöl för bästa mörka lager med max 5,9%. Sist men inte minst vann S:t Eriks Årets Beer Trofé 2011 som delas ut till det bryggeri som får flest guldmedaljer – med ett minimum av tre stycken.

S:t Eriks öl bryggs av den omskrivna mästerbryggaren Jessica Heidrich som tidigare bl.a. vunnit SM i bryggning fyra gånger. Hennes yrkeskarriär inleddes som mikrobiolog med fokus på forskning inom blödarsjuka, diabetes, Parkinsons och ALS innan det blev bryggning på heltid. Förutom att brygga S:t Eriks som en Flying Beermaker är Jessica Heidrich idag en flitigt anlitad öldomare på högsta internationella nivå.

– Det har varit en fantastisk resa sedan vi återlanserade det anrika ölvarumärket S:t Eriks för bara ett och ett halvt år sedan. Årets Beer Trofé är det mest prestigefyllda ölpriset i Sverige – att vi har kommit så långt på en så kort tid är helt otroligt.  S:t Eriksölen bryggs på Sigtuna Brygghus (där vi är delägare) och på Slottskällans Bryggeri. Det här priset är ett pris till dem också, det är fantastiskt att få jobba och brygga med två av Sveriges bästa mikrobryggerier.

Årets upplaga av Stockholm Beer Festival firade 20-års jubileum och lockade 35 500 besökare. Festivalen arrangerar årligen den ärofyllda tävlingen ”Festivalens Bästa Öl & Cider” som sedan 1998 erhållit internationell status och röner stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt. Festivalens bästa öl utses genom att varje representerat bryggeri får tävla med sina öl i 36 olika ölkategorier. En kunnig domarpanel under ledning av huvuddomare Jan-Erik Svensson blindtestar samtliga tävlande öl där de tre bästa i varje kategori nomineras och går till final.

 

Pin It on Pinterest