Mathias Dahlgren skapar en egen ölserie med den prisbelönta bryggaren Jessica Heidrich. Tillsammans kommer de att brygga moderna öl utifrån Mathias Dahlgrens filosofi om det naturliga köket – där ölen smaksätts med lokala svenska råvaror. Det första ölet i samarbetet, S:t Eriks & Mathias Dahlgren #1 Enbär, blir en friskt humlad lager kryddad med bland annat enbär från Urö i Roslagen. Lanseringen sker initialt exklusivt hos Mathias Dahlgren Q1 2012.

Mathias Dahlgren har inlett ett bryggsamarbete med Jessica Heidrich och hyllade S:t Eriks Bryggeri. Tillsammans brygger de öl utifrån Mathias Dahlgrens filosofi om det naturliga köket som handlar om att framhäva varje enskild råvaras fulla potential. Genom samarbetet sätter Mathias Dahlgren för första gången sitt namn på en produkt.

– Jag gillar öl, både som törstsläckare och till maten. Det är en viktig del av vårt gastronomiska kulturarv och ingen dryck passar bättre till det traditionella svenska kökets smaker. När jag träffade Jessica hittade jag rätt person för att inleda en innovationsprocess. Vi talar samma språk om råvarorna och smakerna i ölen, precis som jag talar med kockarna i köket när vi skapar nya maträtter. Vår gemensamma ambition är att förenkla smakerna, renodla och lyfta fram det bästa i varje enskild råvara, säger Mathias Dahlgren.

Det första resultatet av mötet med Jessica Heidrich blir ett friskt lageröl med ren smak av enbär som matchas av den uppiggande Cascade humlen. Enligt Mathias passar ölet lika bra direkt ur flaskan i den vedeldade bastun som i ett elegant dryckesglas till svenska delikatesser som löjrom, röding, havskräftor och tartar på viltkött.

– Det finns naturliga grapefruktaktiga aromer och smaker i Cascadehumlen som perfekt framhäver de lätta, läckra och fräscha tonerna från de svenska enbären, säger Jessica Heidrich. Det är otroligt inspirerande att arbeta med Mathias Dahlgren och tillsammans få skapa nya upplevelser. Öl är en fantastisk måltidsdryck som vi båda vill lyfta fram, samtidigt som vi får förmedla vår stora kärlek till smak och doft. Med #1 Enbär har vi skapat ölvärldens motsvarighet till en elegant Gin & Tonic eller en Dry Martini med citrustwist.

Försäljningsstart av S:t Eriks & Mathias Dahlgren #1 Enbär sker exklusivt hos Mathias Dahlgren i januari och genom Systembolagets beställningssortiment 1 februari. Alkoholhalten är 5 procent och priset 19:90 kronor för 330 ml.

För mer information kontakta:

Daniella Illerbrand, General Manager/Service & Market Contact hos Mathias Dahlgren
E-post: Daniella.Illerbrand@mdghs.com
Tel: 0735 28 88 00

Jessica Heidrich, Flying Beermaker S:t Eriks Bryggeri
E-post: jessica@galatea.se
Tel: 0704 03 97 40

Om Mathias Dahlgren

Mathias Dahlgren är en av Sveriges främsta kockar och den enda svenska kock som till dags datum har vunnit guld i Bocuse d’Or. Idag driver han Matbaren och Matsalen under sitt eget namn i Grand Hôtel i Stockholm. Restaurangerna har ett mottagit ett flertal internationella utmärkelser och har en respektive två stjärnor i ansedda Guide Michelin. Matsalen är på San Pellegrinos topp 100 lista över världens bästa restauranger.

Om Jessica Heidrich

Jessica Heidrich är före detta forskaren som vunnit SM i bryggning fyra gånger och blivit ölbryggare på heltid. Med ölserien S:t Eriks har Jessica Heidrich skördat stora framgångar både i Sveriges och internationellt. Senast i oktober utnämndes S:t Eriks Pale Ale till Sveriges bästa öl och S:t Eriks Bryggeri erövrade även utmärkelsen Årets Beer Trophy.

Pin It on Pinterest