Det var humlen Cascade som startade mikrobryggeritrenden och ölrevolutionen på USA:s västkust under slutet av 1970-talet. Nu kommer mästerbryggaren Jessica Heidrichs hyllning till de amerikanska pionjärerna genom S:t Eriks APA. Lanseringen på Systembolaget sker 2 april.

Ladda ner i PDF-format

Den prisbelönta bryggaren Jessica Heidrich är känd för sina USA-inspirerade öl och för sin kärlek till humle. Under senaste Stockholm Beer & Whisky Festival vann exempelvis S:t Eriks Pale Ale, bryggt med den nya amerikanska humlen Citra, priset för Sveriges bästa flasköl alla kategorier. Med S:t Eriks APA kommer en värdig efterföljare bryggd med den numera legendariska humlen Cascade. Det är ett något mörkare, fylligare och alkoholstarkare öl än prisvinnaren S:t Eriks Pale Ale.

Historien om Cascade börjar på 1970-talet då mikrobryggerierna fick ett ordentligt fäste i USA. Det skedde främst på den amerikanska västkusten som snabbt blev centrum för innovation och utveckling. En av de största förändringarna under den här perioden var synen på humle. Tidigare användes humle mest för sina konserverande och bittergivande egenskaper men genom utvecklingen av Cascade förändrades bilden för all framtid.

– S:t Eriks APA är en direkt hyllning till de amerikanska pionjärerna inom både humleodling och mikrobryggning. Deras arbete ligger till grund för dagens moderna craftöl över hela världen. S:t Eriks APA är också en tribut till Cascade som vände upp och ner på ölvärlden genom sin fantastiska smak och sina aromatiska karaktärsdrag, säger Jessica Heidrich, bryggare av S:t Eriks.

S:t Eriks APA är en ljust bärnstensfärgad ale som tillverkas genom överjäsning. Doften är aromatisk och citrusaktig med inslag av mogen grapefrukt och tallskog. Smaken är välbalanserad med härligt komplex citrusaktig beska. Ölet passar utmärkt till starkare mat såsom kalvschnitzel med chilibearnaise eller att avnjutas på helt egen hand.

Försäljningsstart i Systembolagets ordinarie sortiment: 2 april 2012

Alkohol: 5,0 % (330 ml) Pris:16:90 kr Systembolagets art. nr: 1432-03.

Pin It on Pinterest