På bryggeriet pågår en intern tävling mellan fyra bryggare om att göra det bästa ölet. Det vinnande bidraget utses till Bryggeriets officiella öl under ”Ölets Dag” den 18 juli – då Sveriges bryggerier har öppet hus. Intäkterna från försäljningen av vinnarölet går till att instifta ett nytt pris i branschen. 

Sigtuna Brygghus utanför Stockholm grundades 2005 av ett antal entusiaster för att brygga ölet Sigtuna. I april 2012 flyttade även S:t Eriks Bryggeri, som tidigare även bryggts på ett annat mikrobryggeri, in i lokalerna med hela sin verksamhet.

De fyra bryggare som står bakom S:t Eriks och Sigtuna öl är Jessica Heidrich, Mattias Hammenlind, Karl Fornarve och Emil Lindén. Dessa tävlar nu sinsemellan om att få brygga Sigtunas och S:t Eriks gemensamma officiella öl under Ölets Dag den 18 juli. Ölets Dag arrangeras av Sveriges Bryggerier där föreningens alla medlemsbryggerier håller öppet hus för allmänheten.

I interntävlingen på Sigtuna Brygghus får de fyra bryggarna ställa upp med ett valfritt öl i vilken kategori som helst. Det vinnande ölet utses genom en blindprovning med ett flertal ölkunniga personer på Galatea som är en av Sigtuna Brygghus ägare.

Intäkterna från försäljningen av det vinnande ölet beräknas till 35 000 kronor. Pengarna kommer att gå till det, av Galatea, nyinstiftade priset för Årets Ölperson som i år delas ut i oktober. Tanken är dock att utmärkelsen redan nästa år ska delas ut samtidigt som Ölets Dag. Priset syftar till att utmärka en person som varit extra viktigt för utvecklingen av svensk ölkultur. Mottagaren av de 35 000 kronorna kan vara allt från en bryggare, bloggare, krögare till en journalist.

Gissa om det är fyra nervöst förväntasfulla bryggare som väntar på resultatet från blindprovningen.

Pin It on Pinterest