Marianne Wallberg, årets ölperson 2012Utmärkelsen Årets Ölperson går 2012 till Marianne Wallberg, grundare och VD för Stockholm Beer & Whisky Festival. För sina insatser med att lyfta intresset för kvalitetsöl i Sverige tilldelas Marianne Wallberg priset på 35000 kronor av Galatea.

Under tisdagskvällen 23 oktober tillkännagavs Marianne Wallberg som Årets Ölperson 2012 på restaurang Tennstopet i Stockholm. Marianne Wallberg grundade Stockholm Beer & Whisky Festival för över 20 år sedan. Sedan dess har ölmässan vuxit till att bli en av världens största.

Årets Ölpersonlighet är instiftat av Galatea för att uppmärksamma och utmärka en person som har gjort en stor gärning för att främja ölkulturen i Sverige. Mottagaren kan vara allt ifrån en bryggare, bloggare, krögare till en journalist, utbildare eller arrangör. För att kunna utses till Årets Ölperson kan man antingen ha gjort en långsiktig gärning för öl i Sverige under flera års tid eller en exceptionell prestation under året.

Den oberoende juryn till Sveriges Ölperson består av Hans Nordlöv som är mångårig ölexpert från Pripps och Carlsberg, sommelieren och dryckesutbildaren Jeanette Wiberg Wingquist, näringslivshistorikern Edward Blom, öldomaren Jan-Erik ”Janko” Svensson samt Lasse Persson från Galatea. Den eniga juryns motivering till årets pristagare lyder:

Marianne Wallberg har med innerlig passion och oförtröttlig energi gjort en enorm insats för svensk ölkultur. Genom sitt enträgna engagemang har Marianne Wallberg lyckats skapa en av världens största ölmässor som inte bara lyfter fram ölet till konsumenter utan även, på ett prestigelöst sätt, knyter samman landets bryggnäring. Det som utmärker Marianne Wallberg är inte bara en känsla och kärlek till öl utan även en professionell affärsmässighet som gynnar hela branschen. Marianne Wallberg är visionären vars energi smittar av sig till hela hennes omgivning.

Förutom priset på 35 000 kronor inbjuds Marianne Wallberg att medverka i juryn för nästa års utnämning. Prissumman kommer ifrån försäljningsintäkterna från Sigtuna Brygghus och S:t Eriks officiella öl under Ölets Dag den 18 juli. Ölets Dag är ett arrangemang av Sveriges Bryggerier där föreningens alla medlemsbryggerier håller öppet hus för allmänheten. Sigtunas och S:t Eriks officiella öl, en Doppel Weizen Bock av Emil Lindén, togs fram efter en interntävling mellan bryggarna.

Pin It on Pinterest