Okt
25

S:t Eriks julöl 2012

Årets julöl från S:t Eriks Bryggeri är en mikrobryggd ekologisk porter. Den svenska portertraditionen härstammar från slutet av 1700-talet och det mörka ölet har sedan dess druckits flitigt – från julbord och ostron till söta chokladtårtor. När S:t Eriks mästerbryggare Jessica Heidrich tolkar julportern sker det med både tradition och modern elegans. Portern är en av Sveriges mest traditionella ölsorter och anses av många obligatorisk till julens tabernakel. Med sin både friska och fylliga karaktär går det att dricka porter genomgående från julskinkan, revbensspjällen och doppet i grytan till hela gottebordet.

Ladda ner i PDF-format

S:t Eriks Julporter är bryggd på en blandning av ekologisk choklad-, karamell- ochmunchenermalt. Humlet heter East Kent Goldings och är av klassisk brittisk typ. Resultatet är en frisk, läcker och chokladig porter som är både lätt och snygg, fastän den har pondus. – När jag brygger klassiska öl vill jag att dess rötter ska vara förankrade i traditionen samtidigt som de också ska vara moderna, säger Jessica Heidrich. Portern ligger mig extra varmt om hjärtat då S:t Eriks Bryggeri redan började brygga drycken på 1870-talet. S:t Eriks Julporter passar utmärkt till alla julens måltider men att använda den som ingrediens till mumma ser jag som ett helgerån. Fast … man vill ju också ha en riktigt god mumma till jul …

Förra årets julöl från mikrobryggeriet S:t Eriks var en Barley Wine, ett kraftigt, komplext och alkoholstarkt överjäst öl med ursprung i 1800-talets England. För alla som har kvar en flaska S:t Eriks Julöl 2011 går ölet med fördel även att avnjutas i år då dess lagringsmöjlighet är mer än god. Annars går den fortfarande att beställa här genom Systembolaget.

S:t Eriks Julporter är en tillfällig lansering i Systembolaget sortiment.

Försäljningsstart: 15 nov 2012 Alkohol: 5,9% (330 ml) Pris: 21:90 Systembolagets art. nr: 11322-03

Kommentarer

 1. thomas börjesson säger:

  hej jessica
  Då jag har provat din julporter så håller jag med om att du lyckats med smaken.
  men frågan är slår den en riktig göteborgs porter från 1836.
  undran göteborgare……..

  • Hej Thomas
   Självklart svårt att slå en ”riktig Göteborgsporter”, men en bira från 1836 är nog inte så fräsch, så den tror jag att jag slår utan problem :)

   Hälsningar
   Jessica

   • thomas börjesson säger:

    det var en carnige porter jag menade
    (då din låg rärr nära i smak)
    får vi se dig på porter drinker acc porter festival 2013 i novembwer.

    • Inte omöjligt att jag dyker upp på Porterfestivalen i Gbg, men jag vågar inte lova ngt. November 2013 är ganska långt bort…

     Hälsningar
     Jessica

Lämna en kommentar

*

Pin It on Pinterest

Share This