Kocken och krögaren Mathias Dahlgren fördjupar bryggsamarbetet med Jessica Heidrich genom en serie mikrobryggda säsongsöl till svenska högtider. Först ut är S:t Eriks & Mathias Dahlgren Påsköl som släpps den 11 mars. Ölet är en mörk lager med modern humle som bryggts för att passa påskens traditionella rätter – från inlagd sill till örtig lammstek.

Mötet mellan Mathias Dahlgren och bryggaren Jessica Heidrich för drygt ett år sedan resulterade i en serie mikrobryggda öl med svenska smaker. Tillsammans har de hittills bryggt ett enbärsöl och ett porsöl som serveras på Mathias Dahlgrens restauranger samt även kan tillgås genom Systembolagets beställningssortiment. Nu fördjupar Mathias och Jessica sitt samarbete genom att skapa säsongsöl till våra traditionella högtider. Det första säsongsölet heter S:t Eriks & Mathias Dahlgren Påsköl och lanseras 11 mars.

– Påsken är en traditionell högtid som är starkt förknippad med mat och dryck. Att få utveckla ett öl tillsammans med Jessica Heidrich i det här sammanhanget känns mycket inspirerande. Resultatet är ett elegant, mustigt och mörkt öl med balanserad beska som möter den inhemska påskmaten mycket väl, säger Mathias Dahlgren.

S:t Eriks & Mathias Dahlgren Påsköl är bryggd på pilsner, karamellmalt och specialrostad chokladmalt. Humlet består bland annat av Centennial och Amarillo. Doften har lätt rostade toner och den maltiga kroppen avslutas med aromatisk kryddig beska.

– Vi har bryggt en mörk lager i modern stil med lite högre beska för att passa de rena smakerna på det svenska påskbordet, säger Jessica Heidrich, bryggare av S:t Eriks. Mörk lager är en underskattad öltyp som jag är mycket förtjust i. Prova Mathias Dahlgrens påsköl för dess elegans, drickbarhet samt för hur lätt den går att kombinera med mat.

Mathias Dahlgren rekommenderar att servera påskölen till allt från rostat rågbröd med smör, inlagd sill och strömming med hackat ägg, rökt och rimmad lax med senapssås, påsklammstek med örter eller även knapriga och kryddiga revbensspjäll.

S:t Eriks & Mathias Dahlgren Påsköl lanseras 11 mars på Systembolaget. Alkoholhalten är 5,3 procent och priset 16:90 kronor för 33 cl flaska. Artikelnumret är 1302-03. Ölet kommer även att serveras på Mathias Dahlgrens restaurang Matbaren på Grand Hotel i Stockholm.

Ladda ner Mathias Dahlgrens recept till påskbordet…

För mer information kontakta:

Jessica Heidrich, Head Brewer S:t Eriks Bryggeri

E-post: jessica@galatea.se

Mobil: 0704 03 97 40

Maja Johansson, Marketing Manager Mathias Dahlgren

E-post: maya.johansson@grandhotel.se

Tel: 08 679 35 41

Mobil: 070 661 37 01

Om Mathias Dahlgren

Mathias Dahlgren är en av Sveriges främsta kockar och den enda svenska kock som till dags datum har vunnit guld i Bocuse d’Or. Idag driver han Matbaren och Matsalen under sitt eget namn i Grand Hôtel i Stockholm. Restaurangerna har ett mottagit ett flertal internationella utmärkelser och har en respektive två stjärnor i ansedda Guide Michelin. Matsalen är på San Pellegrinos topp 50 lista över världens bästa restauranger.

www.mathiasdahlgren.se

Om Jessica Heidrich

Jessica Heidrich är före detta forskaren som vunnit SM i bryggning fyra gånger och blivit ölbryggare på heltid. Med ölserien S:t Eriks har Jessica Heidrich skördat stora framgångar både i Sveriges och internationellt. I oktober 2011 utnämndes S:t Eriks Pale Ale till Sveriges bästa öl alla kategorier och S:t Eriks Bryggeri erövrade samtidigt även utmärkelsen Årets Beer Trophy. 2013 förärades S:t Eriks Bryggeri utmärkelsen Sweden’s Top New Brewery av Ratebeer,

www.steriksbryggeri.se

Pin It on Pinterest