Kocken och krögaren Mathias Dahlgren har tillsammans med bryggaren Jessica Heidrich skapat fyra öl med smak av svensk natur som släpps i en förpackning 1 augusti. Ölen består av de tidigare lanserade #1 Enbär och #2 Pors samt två helt nya sorter smaksatta med fjällkvanne och havtorn. På förpackningen medföljer även unika matrecept till varje öl, signerade Mathias Dahlgren.

Mathias Dahlgren och Jessica Heidrich brygger öl utifrån Mathias filosofi om det naturliga köket som handlar om att framhäva varje enskild råvaras fulla potential. 1 augusti släpps en förpackning med fyra olika smaksatta öl från samarbetet mellan kocken och bryggaren.

– Vår ambition har hela tiden varit att brygga öl med inspiration av smak ur den svenska naturen, säger Mathias Dahlgren. Efter att tidigare ha bryggt på enbär och pors kommer nu ytterligare två öl som ligger helt i linje med vårt projekt. Både fröna från fjällkvanne och bären från havtorn ger intressanta och annorlunda kryddningar som vi vill lyfta fram.

Alla öl i serien bryggs hantverksmässigt i omgångar om 3 000 liter på S:t Eriks Bryggeri utanför Stockholm. Förpackningen med de fyra ölen kommer i en begränsad upplaga till Systembolaget och innehåller följande:

S:t Eriks & Mathias Dahlgren #1 Enbär
Ett friskt lageröl med ren smak av enbär som matchas av den uppiggande Cascadehumlen. Enligt Mathias Dahlgren passar ölet lika bra direkt ur flaskan i en vedeldad bastu som i ett elegant dryckesglas till svenska delikatesser som löjrom, röding, havskräftor och tartar på viltkött.

S:t Eriks & Mathias Dahlgren #2 Pors
En ljus ofiltrerad ale bryggd med Centennialhumle som ger toner av citrus och tall. Ölet har en örtig, honungssöt karaktär med doft av svensk myr. Porsölet fungerar väl till stekt biff med lök & skogssvamp, en klassisk gratinerad löksoppa serverad med surdegsbröd samt även till ostbrickans något saltare ostar, gärna getost.

S:t Eriks & Mathias Dahlgren #3 Fjällkvanne – NY
#3 Fjällkvanne är en steam beer som bryggts med lagerjäst vid en högre temperatur vilket ger ett mer aromatiskt öl. Humlet är tjeckiskt Saaz som är bryggt med finsk pilsnermalt och ljus karamellmalt. Fröna till ölet är plockade utanför Vilhelmina av Solbritt Hansson som är mamma till en av Mathias Dahlgrens gamla skolkamrater. Doften i ölet drar åt citrus, torkat hö och örter. Smaken är balanserad och syrlig med lagom beska samt ett mjukt och runt avslut. Mathias Dahlgren rekommenderar #3 Fjällkvanne till stekt kyckling med sås på crème fraîche, örter, citronskal och svartpeppar.

S:t Eriks & Mathias Dahlgren #4 Havtorn – NY
Ett ofiltrerat öl som bryggts på pilsnermalt för att ge utrymme åt smaken från havtornen. Humlet består av amerikansk Simcoe vars citrustoner förstärker fräschören och syran från havtornsbären. Ölet har en doft och smak av tropisk frukt med bra syra. #4 Havtorn passar enligt Mathias Dahlgren perfekt till mat från ”nya världen” med inslag av chili, koriander och lime.

S:t Eriks & Mathias Dahlgren Fyrpack kommer 1 augusti till drygt 40 butiker. Totalt tillverkas 8 000 förpackningar som kostar 109:60 kronor styck med artikelnumret 11113-09. Samtliga öl serveras även på Mathias Dahlgrens restauranger på Grand Hôtel i Stockholm.

För mer information, vänligen kontakta:
Jessica Heidrich, Head Brewer S:t Eriks Bryggeri
E-post: jessica@galatea.se
Mobil: 070 40 39 740

Maya Johansson, Marketing Manager Mathias Dahlgren
E-post: maya.johansson@grandhotel.se
Tel: 08 679 35 41
Mobil: 073 519 01 74

Om Mathias Dahlgren:
Mathias Dahlgren är en av Sveriges främsta kockar och den enda svenska kock som till dags datum har vunnit guld i Bocuse d’Or. Idag driver han Matbaren och Matsalen under sitt eget namn i Grand Hôtel i Stockholm. Restaurangerna har ett mottagit ett flertal internationella utmärkelser och har en respektive två stjärnor i ansedda Guide Michelin. Matsalen är på San Pellegrinos topp 100lista över världens bästa restauranger.

www.mathiasdahlgren.se

Om Jessica Heidrich:
Jessica Heidrich är före detta forskaren som vunnit SM i bryggning fyra gånger och blivit ölbryggare på heltid. Med ölserien S:t Eriks har Jessica Heidrich skördat stora framgångar både i Sveriges och internationellt. I oktober 2011 utnämndes S:t Eriks Pale Ale till Sveriges bästa öl och S:t Eriks Bryggeri erövrade samtidigt även utmärkelsen Årets Beer Trophy.

www.steriksbryggeri.se

Pin It on Pinterest