Kocken och krögaren Mathias Dahlgren samarbetar med Jessica Heidrich på S:t Eriks Bryggeri för att skapa säsongsöl till årets måltidshögtider. 15 november lanseras deras gemensamma bidrag till julfirandet genom en ekologisk S:t Eriks & Mathias Dahlgren Julporter

Ladda ner pressfoto.

S:t Eriks & Mathias Dahlgrens Julporter är det tredje ölet i bryggaren Jessica Heidrich och Mathias Dahlgrens serie av öl till svenska måltidshögtider. Inför årets julfirande har de tolkat den klassiska portern som är en obligatorisk dryck till det kompletta julbordet.

– I Sverige har vi bryggt porter i närmare 250 år och under flera årtionden var det vår mest populära ölsort, säger kocken och krögaren Mathias Dahlgren. Både jag och Jessica Heidrich tycker att portern är ett kraftigt underskattat måltidsöl som vi gärna vill lyfta fram.

S:t Eriks & Mathias Dahlgren Julporter är bryggd på ekologisk Pale Ale malt, mörk karamellmalt, Münchenermalt samt chokladmalt. Den traditionella humlen som används till porter är engelsk Fuggles som tyvärr inte odlas ekologiskt. Julportern bryggs därför på Sovereign, en humlesort som liknar Fuggles med toner av gräs och mint samt en bitterhet liknande den som finns i grönt te.

Mathias Dahlgrens och Jessica Heidrich ekologiska julporter är mörkt rödbrun och har ett vackert beigt skum. Det finns en tydlig doft av choklad, rostad malt och danskt rågbröd. Smaken är elegant och balanserad där den karamellrostade malten matchas av torra chokladtoner med en mjuk och behaglig beska.

Ölet passar väl till det svenska traditionella julbordets salta och lite kryddigare anrättningarna så som rödkål, ingefärskryddade revben, prinskorvar och leverpastej. Mathias Dahlgren rekommenderar även att prova portern till gottebordets choklad, vispgrädde, mandlar och nötter.

Se även Mathias Dahlgrens rekommenderade mattips till Julporter…

Utöver serien med säsongsöl har Mathias Dahlgren och Jessica Heidrich även ett uppmärksammat samarbete där de skapar nya öl smaksatta med svenska bär, blad och örter. Tillsammans har de bryggt på enbär, pors, fjällkvanne och havtorn.

S:t Eriks & Mathias Dahlgren Julporter lanseras på Systembolaget 15 november. Alkoholhalten är 5,9 procent och priset 20:90 kronor för 33 cl flaska. Artikelnumret är 11322-03. Ölet kommer även att serveras på Mathias Dahlgrens restauranger Matbaren och Matsalen på Grand Hotel i Stockholm.

För mer information kontakta:
Jessica Heidrich, Head Brewer S:t Eriks Bryggeri
E-post: jessica@galatea.se
Mobil: 070 40 39 740

Maya Johansson, Marketing Manager Mathias Dahlgren
E-post: maya.johansson@grandhotel.se
Tel: 08 679 35 41
Mobil: 073 519 01 74

Om Mathias Dahlgren:
Mathias Dahlgren är en av Sveriges främsta kockar och den enda svenska kock som till dags datum har vunnit guld i Bocuse d’Or. Idag driver han Matbaren och Matsalen under sitt eget namn i Grand Hôtel i Stockholm. Restaurangerna har ett mottagit ett flertal internationella utmärkelser och har en respektive två stjärnor i ansedda Guide Michelin. Matsalen är på San Pellegrinos topp 100lista över världens bästa restauranger.

www.mathiasdahlgren.se

Om Jessica Heidrich:
Jessica Heidrich är före detta forskaren som vunnit SM i bryggning fyra gånger och blivit ölbryggare på heltid. Med ölserien S:t Eriks har Jessica Heidrich skördat stora framgångar både i Sveriges och internationellt. I oktober 2011 utnämndes S:t Eriks Pale Ale till Sveriges bästa öl och S:t Eriks Bryggeri erövrade samtidigt även utmärkelsen Årets Beer Trophy.

www.steriksbryggeri.se 

Om Galatea:
Galatea är idag Skandinaviens ledande importör av öl och har ett brett sortiment där både starka varumärken och specialprodukter har en självklar plats. Galatea har också ett gediget utbud av sprit samt vin att erbjuda restaurangmarknaden. Galatea söker ständigt efter nya spännande produkter för den svenska marknaden.

www.galatea.se

Pin It on Pinterest