Ladda mer Mathias Dahlgrens julmatstips som PDF och dela dem med dina vänner…

Mandelfudge med mörk choklad

Metod

Koka mjölk, socker, farin, glukos till 117 C. Vänd in choklad, mandlar och smör. Blanda väl och kavla mellan bakplåtspapper till 1 cm tjock massa. Låt svalna i rumstemperatur och bryt därefter till lämpliga bitar.

”Sönderstekta” tjocka revbensspjäll med ingefära

Metod

Sätt ugnen på 160 C. Lägg de råa revbenen i en ugnssäker form med hög kant, krydda med salt, peppar och ingefära. Halvera och bryn lökarna på snittytorna i en varm stekpanna, lägg i lökarna i formen. Täck med vatten så att 2/3 av köttet täcks. Sätt in i ungen i 60 minuter, tag ut formen ur ugnen, vänd köttet och stek vidare i ytterligare 60 minuter eller så länge att köttet faller sönder om man trycker på det. Låt svalna något, plocka bort benen, bryt ner köttet och lökarna i mindre delar och vänd dem i de naturliga stekjuicerna innan det serveras. Fungerar utmärkt som småvarmt och som smörgåsmat om något blir över.

Äppelmos med pepparrot

Metod

Töm äppelmosburkens innehåll i en bunke, finriv pepparroten över moset och blanda väl. Låt stå i minst 30 minuter innan servering. Gott som tillbehör till julskinkan.

Dadlar med valnötter och bacon

Metod

Öppna dadlarna från sidan med kniv och avlägsna kärnorna med fingrarna. Ersätt kärnorna med en valnöt och forma dadlarna med handen så att de åter får naturlig form. Linda en halv skiva bacon runt varje dadel och fäst ändarna med en tandpetare som löper genom varje dadel. Lägg dadlarna i en ugnssäker form och stek i ugn på 175 C till gyllene bacon, ca 15 minuter. Krydda med svartpeppar och strö skuren svartpeppar över.

/Mathias Dahlgren

Pin It on Pinterest