Bild på bryggerietGalatea investerar 10 miljoner kronor för att fyrdubbla kapaciteten på Sigtuna Brygghus och S:t Eriks Bryggeri utanför Stockholm. Investeringen sker främst för att möta den ökande internationella efterfrågan. Det växande intresset för svenskt mikrobryggt öl medför även att svenska bryggare nu bjuds in till samarbeten världskända bryggerier och destillerier. Under hösten har Sigtuna Brygghus och S:t Eriks Bryggeri samarbetat med allt från Epic, Thornbridge och Shepherd Neame till Blanton’s och Mackmyra.

Den svenska mikrobryggeritrenden startade för drygt 15 år sedan vilket är sent ur ett internationellt perspektiv. Utvecklingen i Sverige har dock gått i rekordfart och flera mikrobryggerier håller idag en så hög klass att svenska bryggare nu bjuds in till samarbeten med världseliten. Samtidigt är det internationella intresset för att importera svenskt craftöl större än någonsin. Galatea som är Skandinaviens störta ölimportör och huvudägare av Sigtuna Brygghus och S:t Eriks Bryggeri satsar nu 10 miljoner för att fyrdubbla kapaciteten från 1,2 miljoner liter till 5 miljoner liter årligen.

– Vi har förfrågningar från länder i hela världen som vill börja sälja våra öl, säger Torbjörn Sundvall, VD för Galatea Spirits AB som äger S:t Eriks Bryggeri och merparten av Sigtuna Brygghus. Vi har redan börjat exportera till Finland och Kanada men klarar i dagsläget inte av fler marknader då vår bryggkapacitet inte ens räcker till den svenska efterfrågan. Den nya investeringen ökar produktionen stegvis under en treårsperiod och redan till våren planerar vi att inleda en USA-export.

Flera av världens främsta bryggerier står också bokstavligen i kö för att få samarbeta med Sigtuna Brygghus och S:t Eriks bryggare. Shepherd Neame grundades 1698 och är Englands äldsta aktiva bryggeri. När de för första gången i sin 300-åriga historia genomförde ett bryggsamarbete utanför sina egna lokaler föll valet på Emil Lindén och Sigtuna Brygghus.

Jessica Heidrich på S:t Eriks har sedan tidigare ett uppmärksammat samarbete med kocken och krögaren Mathias Dahlgren. Under hösten har hon även bryggt med både Luke Nicholas från mikrobryggeriet Epic i Nya Zeeland samt med Rob Lowatt på Thornbridge i England.

– Bryggsamarbeten handlar inte om att producera stora kvantiteter utan om kunskapsutbyte och att få leva ut en gemensam passion, säger Jessica Heidrich, Head Brewer på S:t Eriks Bryggeri. Det skapar också möjligheter för mig att få visa vilka bryggerier som jag uppskattar och inspireras av. Ett samarbete är lite av en ”brewmance” mellan bryggare och bryggerier.

Det är inte bara utländska ölbryggerier som vill samarbeta med svenska bryggare. Det prestigefulla whiskeydestilleriet Blanton’s skickade bourbonfat till Sigtuna Brygghus Emil Lindén tidigare i år för att lagra en Imperial Stout. Samtidigt har svenska Mackmyra Whisky försett Jessica Heidrich med sin egenrökta malt som nu hamnar i en Rauchbier.

Då varje bryggsamarbete endast resulterar i några tusen flaskor är rekommendationen att vara så tidigt ute som möjligt vid respektive lansering för att säkerställa att ölen inte sålt slut.

S:T ERIKS BRYGGERI LANSERINGAR FRÅN BRYGGSAMARBETEN HÖSTEN 2013

Thornbridge & S:t Eriks Raspberry Imperial Stout
I augusti reste Jessica Heidrich till mikrobryggeriet Thornbridge Hall utanför Sheffield i England för att brygga med Rob Lovatt. Resultatet blev en balanserad Thornbridge & S:t Eriks Raspberry Imperial Stout med tio procents alkohol. Ölet lanserades 1 oktoner i en mycket begränsade upplaga på 1 800 flaskor.

S:t Eriks & Epic Double IPA
Mikrobryggeriet Epic grundades 2006 och fick samma år en storslam med sin Pale Ale på Nya New Zealand International Beer Awards där Jessica Heidrich satt i juryn. Efter flera års brewmance kom Epics bryggmästare Luke Nicholas upp till Sverige i september och bryggde en Double IPA på 9 procent tillsammans med Jessica. För att brygga ölet användes ”så mycket humle som bryggverket klarade av” samt en extra dubbel torrhumling för säkerhets skull. S:t Eriks & Epic Double IPA släpps i 3 000 flaskor 1 november.

S:t Eriks Rauchbier
En av de mest populära ölen någonsin från Jessica Heidrich var den tillfälliga lanseringen av S:t Eriks Rauköl under hösten 2011. Genom ett samarbete med Mackmyra släppte S:t Eriks nu sin andra rauchbier 2 december i år. Ölet som är bryggt på Mackmyras egenrökta malt är tillgänglig i hela landet.

För mer information kontakta:
Torbjörn Sundvall, VD för Galatea Spirits AB
E-post: torbjorn@galatea.se
Tel: + 46 (0)707 42 63 25

Jessica Heidrich, Head Brewer S:t Eriks Bryggeri
E-post: jessica@galatea.se
Tel: + 46 (0)704 039 740

Pin It on Pinterest