I fredags var det dags för årets första specialevent hos S:t Eriks Bryggeri i Arlandastad. Två av landets framstående bryggare, Anders Wendler och Jessica Heidrich, förenades för att brygga Caspers Yolle Schwarz, det öl som gjorde Anders till svensk mästare i hembryggning 2013.

Caspers Yolle - 2

Anders Wendler, SM-vinnare i hembryggning, tillsammans med Jessica Heidrich, head brewer hos S:t Eriks Bryggeri.

Och snart kommer en bredare publik att få smaka på denna schwarzbier som fick Sveriges hembryggarförenings (SHBF:s) tävlingsjury att jubla högst förra året. Brygden på 30 hektoliter ska nämligen lagras i tre månader för att sedan lanseras på Systembolaget den 2 maj.

Att Anders Wendler valde att brygga hos S:t Eriks Bryggeri är resultatet av ett positivt samarbete mellan SHBF och S:t Eriks ägare Galatea liksom en lång bekantskap med Jessica Heidrich. De båda har varit aktiva hembryggare sedan 1980-talet och medlemmar i SHBF. Jessica, numera head brewer hos S:t Eriks, har ju för övrigt vunnit SM-guld hela fyra gånger, så vem vill inte brygga med henne?

– Det är ett fint bryggeri, och det är skönt att ha Jessica till hands som känner bryggverket utan och innan så att jag bara behöver fokusera på hur mitt recept bäst ska omvandlas till större skala, säger Anders.

När vi kommer in och hälsar på under bryggningen är det lunchrast och humlegivorna diskuteras. Det är blandningen av aromahumlesorterna simcoe och cascade som ska beräknas. Det leder till frågan om man ska ha så modern humle till den klassiska tyska ölstilen schwarzbier? Absolut, menar Anders med ett brett leende. Underförstått är det bland annat här som Caspers Yolle får sin egen aromatiska twist.

Caspers Yolle - 6

Anders häller i den sista givan av aromahumlen simcoe och cascade.

När det gäller malten berättar Anders att hans recept i stort sett är som att blanda en underjäst porter med en ljus lager, där han strävar efter schwarzbierstilens speciella karaktär genom att få ett djup med den porterrostade malten och en friskhet med premium lager-toner ovanpå. Viktigt är att inte ha ett för kraftigt ”mellanregister”. Som bitterhumle används magnum, även den med härlig arom som fyller lokalen efter sista givan.

Caspers Yolle - 3

Bryggningsschemat följs noggrant av de två mästerbryggarna.

Bryggningen kom igång redan klockan sju. Nu är det lunchtid och sedan dags för de sista stadierna i bryggprocessen med humlegivor, mycket städning och tömning av drav medan vörten kokar. Personkemin mellan Anders och Jessica verkar vara på topp då de effektivt hoppar mellan pannor, dator och instrumentpanel. De mäter, räknar, städar, rör om, rakar drav och både skojar och småmyser. ”Det här går ju perfekt, fan vad bra vi är” hörs några gånger under vårt entimmesbesök.

Visserligen får vi konsumenter vänta över tre månader på att testa hur bra det blir, men av stämningen och snacket att döma kan vi vänta oss något välbryggt av två mycket säkra ölkonstnärer. Jessicas meriter känner de flesta till, men även Anders långa bana som bryggeritekniker hos Pripps (9 år) och Spendrups (8 år), och med över 25 år som entusiastisk hembryggare är imponerande. Det är inte för intet som han just har blivit bryggmästare hos den pretentiösa mikrobryggerisatsningen Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby Sjöstad.

Caspers Yolle - 7

Personkemin var på topp mellan superduon Wendler och Heidrich.

Vi tackade för den givande tjuvtitten på ett bryggaräventyr och vandrade ut i vintereftermiddagen, spontant nynnade på ”Sköna maj, välkommen”.

Text & foto: Christer Leivo

 

Pin It on Pinterest