Rob Lovatt, Thornbridge Brewery, och Jessica Heidrich, S:t Eriks Bryggeri, trycker på rätt knappar. Foto: Stefan Johansson

Tillsammans är vi starka!

Söndagen, 9 mars 2014, var en extra glad dag för Jessica Heidrich. Ett av hennes favoritbryggerier och samtidigt goda vänner Thornbridge Brewery var nämligen på besök för att brygga kollaborationsölet S:t Eriks & Thornbridge English IPA. Det är Thornbridges head brewer Rob Lovatts andra samarbete med S:t Eriks och det första i Sverige. Och, glädjen hos de helgjobbande stjärnbryggarna var utan tvekan ömsesidig även den här gången.

Denna pangnyhet i den svenska och brittiska ölvärlden har uppstått ur gammal vänskap mellan kollegorna Jessica och Rob, som har träffat varandra vid en rad internationella craft beer-happenings genom åren. Efter den finfina Thornbridge & S:t Eriks Rasperry Imperial Stout från 2013 är det i år dags för en elgant, men högoktanig, engelsk IPA.

Rob inspekterar Yorkshire Ale-jästen som får tummen upp. Foto: Stefan Johansson

Komplex fruktighet

S:t Eriks och Thornbridge är båda kända för sina tolkningar av modern amerikansk IPA-stil, men här har man i stället bestämt sig för att göra ”en modern tolkning av engelsk IPA, jäst med äkta nordengelsk jäst och genomgående brittisk humle för en unik och komplex fruktighet – en hyllning till allt bra hos en IPA.”

Årets kollaboration är ljust bärnstensfärgad med en alkoholstyrka på 7,4 %, bitter-, smak-, arom och torrhumlad med bästa engelska East Kent Golding humle till ett IBU på cirka 75. Jäststammen är av äkta West Yorkshire-typ med en fruktighet som fungerar särskilt bra ihop med humlesorterna. Trots höga IBU så är beskan fantastiskt mjuk.

Premiär endast 6 dagar efter tappning, så det är en pinfärsk IPA besökarna får smaka

English IPA kommer att säljas i både England och Sverige. Den 4 april tappas ölet på fat och Sverigepremiären blir vid En Öl- och Whiskymässa i Göteborg 10 april. I slutet av April tappas den också upp på flaskor för tillfällig lansering på Systembolaget 2 juni.

Håll i plommonstopet alla engelska beer lovers, det blir en spännade vår och försommar!

Pin It on Pinterest