Jessica Heidrich och Grant McCracken höjer provglasen för det lyckade samarbetet mellan S:t Eriks och Samuel Adams.
Foto: Marcus Friari

Det mest tongivande bryggeriet under hela den drygt 30-åriga craft beer-epoken är enligt de flesta Boston Beer Company, med ölen Samuel Adams. Ända sedan genombrottet 1985, med det första ölet Samuel Adams Boston Lager, har bryggeriet varit världsledande inom hantverksöl och idag växt till att bli USA:s största självägda bryggeri.

I utbudet finns varje år ett 50-tal olika sorter med nya innovationer och överraskningar. En av de mest spännande nyheterna 2014 är ett kollaborationsöl bryggt nu i augusti i Sverige. Det är lite av en historisk händelse då det endast är 2:a gången i Boston Beers historia som de över huvud taget brygger med någon annan. Det är inget ovanligt bland bryggerier i dag att brygga tillsammans, men Boston Beer har varit ytterst restriktiva. Första kollaborationen var ölet Infinium 2010 med världens äldsta bryggeri, tyska Weihenstephaner.

Årets nya samarbete är en fruktig, lätt rosafärgad belgisk strong ale bryggd tillsammans med och hos S:t Eriks Bryggeri i Arlandastad. Ja, ni läste rätt. Samuel Adams och S:t Eriks har alltså bryggt tillsammans, här i Sverige.

Grant och Jessica finlirar under testbryggningen i Boston i juli. Foto: Marcus Friari

Jessica med två gentlemen från Boston. Foto: Marcus Friari

Efter testbrygder i Boston i juli, kom chefsbryggaren Grant McCracken månaden senare hit på besök för att brygga den fullskaliga batchen med S:t Eriks Jessica Heidrich, som mäskades in den 19 augusti och nu jäser för fullt.

Samuel Adams har länge följt den svenska ölmarknaden med stort intresse då Sverige är en av deras största exportmarknader. På Stockholm Beer & Whisky Festival för tre år sedan upptäckte de S:t Eriks och blev imponerade av smaken, passionen och mottagandet på marknaden. En idé om samarbete låg sedan på lur för att i år äntligen bli verklighet.

Diskussionerna tog fart och båda bryggarna blev direkt inspirerade till att brygga i belgostil, med en svensk-amerikansk twist. Grant har en förkärlek till tranbär och Jessica i sin tur till lingon. Man bestämde sig för att mixa de besläktade ”nationalbären” och därmed åstadkomma en fusion mellan typisk amerikansk och typisk svensk smak.

Bryggning hos S:t Eriks – Grant tillsätter äntligen det länge bearbetade bärmoset. Foto: Marcus Friari

Ölet, som under bryggningen fick arbetsnamnet ”Cranling”, bryggs på ljus malt, mältat vete och havre tillsammans med jäst från Belgien, Saaz-humle från tjeckien och 300 kg tranbär och lingon från USA och Sverige. Allt till en styrka på 7–7,5 %. Karaktären är enligt förhandsinfo frisk, syrlig och komplex, väl balanserad av lätt malt- och jästsötma.

Denna spännande brewmance kommer att få världspremiär i september under Stockholm Beer & Whisky Festival, där även Jessica Heidrich och Grant McCracken kommer vara på plats och berätta, både vid ölfaten och i seminarier. Varmt välkomna, hälsar de båda!

Vidare lansering av ölet avslöjas framåt hösten och mer kommer garanterat att berättas om detta unika projekt, men redan nu finns mer att läsa i den officiella pressreleasen här på hemsidan samt i artikeln Ölpionjärer väntar svenskt under, publicerad av SvD Näringsliv 25 augusti.

Tranbär- och lingontider hos S:t Eriks bryggeri. Foto: Mats Ryd

 

Pin It on Pinterest