3 oktober kommer mikrobryggda S:t Eriks IPL, som är landets första India Pale Lager, i en bred lansering. IPL är en nyutvecklad ölstil från USA som innebär en starkare lager med mycket humle. S:t Eriks IPL är bryggd på den fruktiga och aromatiska humlen Mosaic från USA.

Det finns en oerhörd innovationskraft inom ölbryggningen i världen där nya stilar utvecklas. För bara några år sedan uppstod IPL i USA som är en korsning mellan ett ljust lageröl och en IPA. Det innebär ett underjäst öl med högre alkoholhalt och betydligt mer humle än vad som är vanligt för ett lageröl.

– Jag har länge velat skapa en IPL samt brygga på humlet Mosaic, säger Jessica Heidrich som är bryggare av S:t Eriks. När vi fick tag på en sändning av Mosaic från USA gick två önskningar i uppfyllelse på en och samma gång. Alkoholstark lager har de senaste årtiondena haft ett oförtjänt skamfilat rykte i Sverige då dessa öl oftast handlat om masskonsumtion och inte om smaken. Med S:t Eriks IPL tar vi därför tillbaka den alkoholstarka lagern till ölälskarna.

Det aromatiska humlet Mosaic är utvecklat i USA och ger ölet en stor tropisk fruktighet. I både doft och smak finns mogen mango, papaya, guava, röda äpplen och passionsfrukt. För att balansera och stödja frukten har S:t Eriks IPL bryggts på pilsnermalt med en liten dos ljus karamellmalt. Precis som med samtliga öl från Jessica Heidrich och S:t Eriks är målet att skapa en bra balans där alkoholen är väl integrerad.

S:t Eriks IPL passar lika bra på egna ben som till tapas, torrostade nötter eller tunt skivad ibericoskinka som ger både sälta och sötma. Säljstarten sker 3 oktober 2014 runt om I landet. Alkoholhalten är 7 procent och priset för en 33 cl flaska är 25,90 kr. Artikelnumret är 1220-03.

För mer information, vänligen kontakta:
Jessica Heidrich, bryggare av S:t Eriks
E-post: jessica@galatea.se
Tel: + 46 70 40 39 740

Om Jessica Heidrich:
Jessica Heidrich är före detta forskaren som vunnit SM i bryggning fyra gånger och blivit ölbryggare på heltid. Med ölserien S:t Eriks har Jessica Heidrich skördat stora framgångar både i Sveriges och internationellt. I oktober 2011 utnämndes S:t Eriks Pale Ale till Sveriges bästa öl och S:t Eriks Bryggeri erövrade samtidigt även utmärkelsen Årets Beer Trophy.

Om S:t Eriks Bryggeri:
S:t Eriks är en serie moderna svenska mikrobrygda öl som öppet visar sin kärlek till humle. Historien om S:t Eriks Bryggeri börjar i Stockholm 1859 och lever vidare genom ölmakaren Jessica Heidrich innovativa ölsorter med en tydlig inspiration från USA:s västkust. S:t Eriks Bryggeri ligger idag i Arlandastad utanför Stockholm och har utsetts till Top New Brewer 2013 av Ratebeer©.

www.facebook.com/StEriks

Ladda ner som PDF…

Pressfoton:

S:t Eriks IPL

Pin It on Pinterest