St Eriks & Samuel Adams Trans Atlantic Belgian Red Strong Ale x 3Under hösten 2014 kom det legendariska amerikanska bryggeriet Samuel Adams till Sverige för en historisk bryggning hos S:t Eriks Bryggeri. Resultatet blev ett öl med smak av tranbär och lingon som nu lanseras i hela landet.

6 februari släpps S:t Eriks & Samuel Adams Transatlantic Series #01 – Belgian Strong Red Ale på flaska i Sverige. Ölet är det första i en avsedd serie skapad av Grant McCracken, Head Brewer på Samuel Adams i Boston och Head Brewer Jessica Heidrich på S:t Eriks Bryggeri. Ölet som gick att provsmaka på Stockholm Beer & Whisky Festival blir genom lanseringen på Systembolaget nu tillgängligt i hela Sverige.

Bryggerisamarbeten sker relativt ofta men Samuel Adams har tidigare bara genomfört en officiell bryggning med ett annat bryggeri. Det skedde med tyska Weihenstephan som är världens äldsta aktiva bryggeri med närmare 1000 års erfarenhet.

– Att få brygga med Samuel Adams har varit ett enormt privilegium och vi hyser stora förhoppningar inför vårt fortsatta samarbete, säger Jessica Heidrich som är Head Brewer på St:Eriks Bryggeri. Att det första ölet skulle innehålla både tranbär och lingon var självklart då det symboliserar mötet mellan Sverige och USA.

Samuel Adams har spelat en avgörande roll för utvecklingen av craftöl i USA. Historien börjar 1984 då grundaren och pionjären Jim Koch lämnar sitt kontorsjobb för att börja brygga öl i köket med ett familjerecept från 1860. Idag är Boston Beer Company, som brygger Samuel Adams, ett av USAs fem största bryggerier med export till över trettio länder. S:t Eriks Bryggeri utanför Stockholm lanserade sitt första öl 2010 och har sedan dess blivit ett av landets mest framgångsrika mikrobryggerier.

S:t Eriks & Samuel Adams Transatlantic Series #01 – Belgian Strong Red Ale är bryggt på pilsner-, vetemalt och havre samt tranbär och lingon. Humlet består av tjeckiska Saaz och alkoholhalten är 7,3 procent. Det ger ett torrt, friskt öl med hög fruktig syra från bären, som för tankarna mot Bourgogne och rosévin på Pinot Noir

Artikelnummer för S:t Eriks & Samuel Adams Transatlantic Series #01 – Belgian Strong Red Ale är 11877-03 och priset är 29,90 kronor.

För mer information, vänligen kontakta:
Jessica Heidrich, ölexpert på Galatea och Head Brewer på S:t Eriks Bryggeri
E-post: jessica@galatea.se
Tel: + 46 (0)70 40 39 740

Om Boston Beer Company:
Boston Beer Company är USA:s ledande bryggeri inom craftöl och har funnits på den svenska marknaden sedan 1992. Det är också det största amerikanska oberoende bryggeriet genom att det fortfarande ägs av grundaren Jim Koch. Boston Beers öl – Samuel Adams – bryggs enligt den tyska traditionen med enbart naturliga råvaror. Som självägt craftsbryggeri har Boston Beers bryggmästare frihet att skapa god och smakrik öl utan att behöva kompromissa.

www.samueladams.com

Om S:t Eriks Bryggeri:
S:t Eriks är en serie moderna svenska mikrobryggda öl som öppet visar sin kärlek till humle. Historien om S:t Eriks Bryggeri börjar i Stockholm 1859 och lever vidare genom ölmakaren Jessica Heidrich innovativa ölsorter med en tydlig inspiration från USA:s västkust. S:t Eriks Bryggeri ligger idag i Arlandastad utanför Stockholm och har utsetts till Top New Brewer 2013 av Ratebeer©.

www.steriksbryggeri.se
www.facebook.com/StEriks

Om Galatea:
Galatea är idag Skandinaviens ledande importör av öl och har ett brett sortiment där både starka varumärken och specialprodukter har en självklar plats. Galatea har också ett gediget utbud av sprit samt vin att erbjuda restaurangmarknaden. Galatea söker ständigt efter nya spännande produkter för den svenska marknaden.

www.galatea.se

Pressfoton:

St Eriks & Samuel Adams Trans Atlantic Belgian Red Strong Ale x 3  St Eriks & Samuel Adams Trans Atlantic Belgian Red Strong Ale-1St Eriks & Samuel Adams Trans Atlantic Belgian Red Strong Ale-2

Pin It on Pinterest