St Eriks #50 - pm

När S:t Eriks Bryggeri drog igång för fem år sedan fanns få mikrobryggerier i landet och kunskapen om olika ölstilar var låg. På bara fem år har intresset exploderat och när nu S:t Eriks brygger sitt femtionde öl firas det med en Black Barley Wine med namnet S:t Eriks #50. Lanseringen av den exklusiva upplagan sker på Systembolaget 24:e april.

S:t Eriks Bryggeri grundades 1859 i Stockholm och blev under sin verksamma tid kunglig hovleverantör. 2010 fick det klassiska bryggeriet nytt liv genom mästerbryggaren Jessica Heidrichs lansering av S:t Eriks Pilsner. Sedan nystarten har S:t Eriks Bryggeri, som nu ligger i Arlandastad, utanför Stockholm bryggt femtio mikrobryggda öl. De består av allt från Pale Ale, IPA, Imperial Stout, APA, IPL till rököl. Men också smaksatta öl med svenska smaker som enbär, pors, fjällkvanne, havtorn i samarbete med stjärnkocken Mathias Dahlgren.

Bland meriterna för S:t Eriks Bryggeri finns även flera svenska och internationella priser och utmärkelser. Exempelvis Årets Beer Trophy som bästa bryggeri på Stockholm Beer & Whisky Festival och Top New Brewer på Ratebeer.com. S:t Eriks Bryggeri har även lyckats etablerat sig på den internationella bryggscenen och samarbetar med några av världens främsta aktörer. Från amerikanska Samuel Adams till Thornbridge i England och Epic på Nya Zeeland.

– Det är en ynnest att få vara del i den otroliga utvecklingen inom öl som sker i Sverige och min förhoppning är att få skapa minst 50 öl till, säger Jessica Heidrich, Head Brewer på S:t Eriks Bryggeri. Under några få år har Sverige blivit ett av världens mest intressanta ölländer med ögonen på sig från jordens alla hörn. För fem år sedan var det omöjligt att tänka tanken att ett svenskt mikrobryggeri skulle samarbeta med så erkända bryggerier runt om i världen. Idag är det verklighet och resan har bara börjat.

För att fira fem framgångsrika år och femtio öl har Jessica Heidrich bryggt S:t Eriks #50 i den brittiska ölstilen Barley Wine som lanseras 24 april på Systembolaget. Barley Wine är, trots namnet, ett öl men med vinösa madeiratoner, hög alkoholhalt och mycket fruktighet.

– Att välja jubileumsölet var inte svårt eftersom jag brinner för den här lite bortglömda maltjuvelen bland öltyper. S:t Eriks #50 har fått en egen lurig twist. Det är en Black Barley Wine, som ser svart ut som en Imperial Stout i glaset, men doftar och smakar som klassisk engelsk Barley Wine. Det är ett trick med sinnena då den svarta färgen kommer från hårt svartrostad malt som används för att ge färg till brygden men minimalt med rostad smak och arom.

S:t Eriks #50 har fruktig doft med toner av torkade katrinplommon och aprikos. Smaken är komplex och fyllig med inslag av torkad frukt från tre sorters karamellmalt som balanseras av fina aromer och lätt beska från engelsk Goldingshumle. Ölet har även en touch av lakrits och choklad i en lång, het, eftersmak S:t Eriks #50 är ett öl som tål att lagras och kommer att utvecklas med åren.

Artikelnummer för S:t Eriks #50 är 11467-03 och priset är 32.90 kronor. Alkoholhalten är 9,6 procent.

För mer information, vänligen kontakta:
Jessica Heidrich, ölexpert på Galatea och Head Brewer på S:t Eriks Bryggeri
E-post: jessica@galatea.se
Tel: + 46 (0)70 40 39 740

Om S:t Eriks Bryggeri:
S:t Eriks är en serie moderna svenska mikrobryggda öl som öppet visar sin kärlek till humle. Historien om S:t Eriks Bryggeri börjar i Stockholm 1859 och lever vidare genom ölmakaren Jessica Heidrich innovativa ölsorter med en tydlig inspiration från USA:s västkust. S:t Eriks Bryggeri ligger idag i Arlandastad utanför Stockholm och har utsetts till Top New Brewer 2013 av Ratebeer©.

www.steriksbryggeri.se
www.facebook.com/StEriks


Om Galatea:
Galatea är idag Skandinaviens ledande importör av öl och har ett brett sortiment där både starka varumärken och specialprodukter har en självklar plats. Galatea har också ett gediget utbud av sprit samt vin att erbjuda restaurangmarknaden. Galatea söker ständigt efter nya spännande produkter för den svenska marknaden.

www.galatea.se

Pressfoton:

St Eriks #50 Black Barley Wine - 300 dpiSt Eriks #50 Black Barley Wine 2 - 300 dpi

Pin It on Pinterest