unite red ale - highlight 1

Söndag den 8 mars blev i år förutom internationella kvinnodagen även ett ölhistoriskt datum. Då bryggde tjejer på över 100 bryggerier i mer än 11 länder samma öl, Unite Red Ale, i en stor manifestation för att uppmärksamma och uppmuntra tjejer som jobbar med öl.

Som första och enda svenska bryggeri bryggde S:t Eriks Bryggeri under ledning av Head Brewer Jessica Heidrich detta öl. Jessica hade samlat några ur den kvinnliga svenska öleliten – från Electric Nurse, Sveriges Bryggerier, Slottskällan, Omnipollos Hatt, Bishops Arms, Järvsö och Sigtuna – för detta världsomspännande bryggevent kallat International Women’s Collaboration Brew Day (IWCBD).

De samlades klockan 9 på bryggeriet för att krossa malt och mäska in. Vårsolen tittade för första gången nyfiket fram och sken på tjejerna, som passade på att köra BBQ-lunch. Jessica hade hunnit brygga en testbatch i pilotanläggningen så att alla kunde skåla i Unite Red Ale till lunchen. Under lunchen skötte lakningen sig själv och sedan blev det full aktivitet där alla hjälpte till med rengöring och sterilisering av jästanken, mata ut drav, väga upp humle osv. Det blev mycket skratt och stora leenden i bryggeriet där allt från receptutveckling till koncept och prissättning diskuterades. I stort, och smått, en fantastiskt trevlig dag.

IWBCD är ett initiativ från Pink Boots Society, som är en internationell förening grundad i USA för att lyfta fram tjejer som jobbar professionellt med öl. Ölet lanseras på Systembolaget 8 maj. 1 kr per flaska kommer att doneras till PBS utbildningsfond.

unite red ale - highlight 3

Brygganra från vänster till höger: Catrine Thörncrantz, Cecilia Jennehag (Slottskällans bryggeri), Cecilia Giertta (Sveriges Bryggerier), Ida Engström (Electric Nurse), Sara Malmquist (Järvsö bryggeri), Rebecka Pettersson (Omnipollos Hatt), Sara Norberg (Sigtuna Brygghus) och Jessica Heidrich (S:t Eriks bryggeri).

Q&A om S:t Eriks Unite Red Ale med Jessica

1. Det här är andra året IWCBD anordnas, arrangerades något i Sverige förra året? Eller var det första gången i år?

– Premiär i år! Jag hade gärna bryggt redan förra året, men hade redan planerat in en collaboration brew med Rob Lovatt från Thornbridge, när jag fick höra talas om det. Bestämde mig direkt att om det skulle bli en bryggning igen så skulle vi vara med 2015.

2. Jag antar att du är initiativtagare till detta. Kan du berätta hur du tänkte. Hur du kom på att du ville styra upp det. Var kom idén ifrån?

– Tänkte inte så mycket utan tände bara på iden och sedan körde jag. Att träffas och brygga tillsammans är alltid kul och man lär sig massor av varandra, plus att det är skoj! Jag har varit med i Pink Boot Society sedan 2008 och har lärt känna så otroligt många fantastiska bryggare och öltjejer från hela världen under åren tack vare PBS, så nu kände jag att det fanns ett utmärkt tillfälle att ”pay it forward” och starta något här. Eftersom jag känner ganska många tjejer i branschen här i Sverige så kändes det naturligt att dra ihop ett grymt gäng brudar här hos oss.

3. Det som skulle bryggas var en red ale. Hur fungerade det? Fick ni ett färdigt recept?

– Receptet är tämligen lösa riktlinjer och mera som inspiration. Alla som är med är fria att tolka ”Unite Red Ale” efter eget tycke, smak, läggning och förutsättningar. I princip så fanns namnet (Unite Red Ale) alkoholhalt (4,6%) färg (31 SRM) beska (50IBU) och humle (Willamette) som startpunkt. Eftersom vi som bryggde alla gillar lite mera humle så bytte vi tex ut Willametten mot bla Columbus, Galaxy, Citra och East Kent Golding. 4,6% kommer det att bli och rejält klös i beskan.

4. Hur gick bryggningen? Fick alla hjälpa till?

Bryggningen gick väldigt bra eftersom alla självklart hjälpte till med allt från inmäskning till lakning, CIP, mäta pH, väga in salter, tillsätta humle, mata ut draven, städning osv.

5. Hur stor var brygden? Kommer den att tappas upp både på fat och flaskor?

Vi bryggde 32hl och det kommer att tappas både på fat och flaska. Flaskorna kommer att lanseras på Systembolaget 8 maj där 1kr per flaska kommer att skänkas till Pink Boot Societys utbildningsfond. Självklart kommer även pengar från fatförsäljningen doneras. Det är det jag tycker är en av de bästa sakerna med PBS. De satsar på att stärka tjejer i branschen genom både nätverk, men framförallt genom att driva tjejer att vidareutbilda sig. Empowerment through education.

6. Vad kommer ölet heta?

Unite Red Ale. Så klart.

7. Tror du att det kommer bli en repris nästa år? På S:t Eriks? Eller kanske ni möts upp på något annat bryggeri?

Självklart kommer vi att köra nästa år! Jag hoppas att de andra tjejerna samlar minst tio andra tjejer var på sina bryggerier nästa år så vi kommer att vara femtio tjejer som brygger. Och året efter det ännu fler!

Pin It on Pinterest