Galateanytt - mall

För ett par veckor sedan dök det upp två överraskande öl för många, både i Systembolagets tillfälliga sortiment och på fat för krog. Nämligen S:t Eriks sambryggningar med Coronado Brewing i sensomras och i höst: Coronado & S:t Eriks Pomegranate IPA och S:t Eriks & Coronado Pale Ale.

Det var under Stockholm Beer & Whisky Festival 2014 som Coronado, de nyblivna världsmästarna vid World Beer Cup, fick tillfälle att lära känna S:t Eriks.

“Rosa granater och tyska mandariner”
– Under festivalen befann jag mig helt plötslig i famnen på en man som hoppat in i S:t Eriks monter, berättar bryggarchefen Jessica Heidrich. Han höll hårt om mig och sa: ”Jag tänker inte släppa dig förrän du lovar att komma till San Diego och brygga på mitt bryggeri!”.

Det var Rick Chapman, ägaren till Coronado Brewing Company, som smakat och blivit väldigt förtjust i S:t Eriks öl.

– Självklart var det ett erbjudande jag inte kunde säga nej till. Direkt vid första kontakten med Coronados Head Brewer, Ryan Brooks, så var vi på samma linje. Vi båda gillar fruktiga dofter och smaker i ölen och var nyfikna på att få testa några nya heta tyska humlesorter.

I somras åkte således Jessica över och tillsammans bryggde de Coronados första sambryggning med ett europeiskt bryggeri: Coronado & S:t Eriks Pomegranate IPA. En fruktig IPA bryggd med granatäppelkärnor liksom humlen Bavaria Mandarina och Hallertauer Blanc.

Ölet har hittills endast släppts på fat i Kalifornien och på fat och flaska i Sverige, som tillfällig nyhet 16 oktober på Systembolaget.

S:t Eriks & Coronado Pale Ale - tapsign“Handtag, famntag och en Pale Ale”
I september var äran på S:t Eriks sida att få vara värd för Coronado, när Ryan Brooks och Rick Chapman kom till bryggeriet i Arlandastad för ännu en kollaboration.

– Det blev en mix av två av Ryans egna favoriter, Coronado Four Days IPA och Coronado 435 Pale Ale, men med lite ny humlesättning då han i vårt humlelager hittade några humlesorter som de själva haft svårt att få tag i, berättar Jessica Heidrich.

Redan två veckor efter bryggningen blev alla så nöjda att den fick äran att vara välkomstöl när S:t Eriks invigde den nya utbyggnaden av bryggeriet.

Ölet heter kort och gott S:t Eriks & Coronado Pale Ale och har lanserats på svenska krogar sedan i mitten av oktober.

Coronado & St Eriks - in action

Ryan Brooks, Coronado Brewing, och Jessica Heidrich, S:t Eriks bryggeri, in action bryggandes S:t Eriks & Coronado Pale Ale.

Pin It on Pinterest