St-Eriks-Belgian-Stout-4c-lowres-genre

– Den belgiska stouten är en bortglömd klassiker bland världens öltyper, säger Head Brewer hos S:t Eriks, Jessica Heidrich. Det finns bara ett fåtal kommersiella exempel och varje gång jag lyckas komma över någon av dem slås jag av den eleganta komplexiteten och vackra matchningen mellan jästens kryddighet och maltens rostade toner. Dofter och smaker som får min fantasi att flöda. Nu äntligen har jag hittat rätta jästen så jag med stolthet kan presentera vår tolkning.

S:t Eriks Belgian Stout har tydlig, rostad malt-arom, men samtidigt med en mjuk komplext kryddig, fruktig och fylligt doft med inslag av lakrits, koriander och kryddpeppar. Smaken har inslag av kaffe, mörkt rågbröd, högoktanig belgisk choklad. Passa på och prova och njut av den begränsade upplagan, eller ställ den på lagring som en årgångsstout, källarsvalt och mörkt, för en spännande utveckling över tid.

Ölstilen belgisk stout har en speciell historia. Den engelska ölentreprenören John Martin som i början av förra seklet slog sig ner i belgiska Genval, för att grunda ett bryggeri och handel med importerad öl. Idag är Brewery John Martin ett stort företag på den belgiska marknaden med en rad kända öl- och spritmärken på repertoaren. 1912 ville Martin introducera stout i Belgien och importerade en exportversion av Guinness, specialbryggd för den belgiska publiken. Special Guinness Export Stout är allt sedan dess en populär stout i landet, tillsammans med den inhemska och ikoniska Hercule Stout.

Ibland görs runtom i världen försök att brygga i liknande stil, och nu har turen kommit till S:t Eriks Bryggeri som har tagit sig an utmaningen. Resultaten är S:t Eriks Belgian Stout, lanserad i Systembolagets tillfälliga sortiment 22 januari.

Pin It on Pinterest