Black-IPA-teaser

Black IPA (BIPA), India Black Ale (IBA) eller Cascadian Dark Ale (CDA)? Kärt barn har redan många namn. Jessica Heidrichs berömda BIPA är tillbaka som kroglansering. Nu ännu mer komplex.

Den första S:t Eriks BIPA, som Jessica föredrar att kalla den, hade en bejublad premiär på Stockholm Beer & Whisky Festival 2012. Nu kommer den tillbaka, men i en lite uppdaterad variant med nya malt- och humlesorter. Det är en fascinerande ölstil som först 2010 definierades av amerikanska Brewers Association. Då, inför Great American Beer Festival, döptes den till American-style India Black Ale.

Ursprunget råder det delade meningar om men en sak är säker, ölstilen är ett bevis på hur skicklig bryggaren är. Ölet skall nämligen vara svart och få sin färg från rostad malt, men malten får bara ge minimalt med rostade aromer eller smaker. Bara färgen skall få dig att fundera på om det är en stout eller porter, men om du blundar när du dricker den, så skulle du aldrig gissa att den är så svart som den är utan tro att det är en amerikansk IPA eller DIPA (Double IPA) i glaset.

Läs mer och hitta S:t Eriks Black IPA på krogen…

Pin It on Pinterest