Skål för gott dagsverke. Nio avantgardistiska kvinnor i ölbranschen samlades hos S:t Eriks den 8 mars.

I mars genomfördes för tredje gången världens största sambryggning av öl – och enbart av kvinnor. Över 100 bryggerier deltog i det årliga eventet International Women´s Collaboration Brew Day (#IWCBD), med uppgiften att genom ett gemensamt bryggarmanifest uppmuntra och synliggöra tjejer i ölbranschen. Alla deltagare brygger under IWCBD egna tolkningar av samma öl, i år den historiska, tyska ölstilen gose. Det enda svenska bidraget, S:t Eriks & Pink Boots Gose, lanseras stolt på Systembolaget den 6 maj.

Det var på internationella kvinnodagen den 8 mars, som kvinnor i craft beer-branschen världen över samlades för den gemensamma kvinnokraftdemonstrationen. Först mäskades det in i Japan sedan Nya Zeeland, Australien vidare med soluppgången till Europa, USA och avslutades på Kanadas västkust. Ett fantastiskt dygn där alla bryggde sin version av gemensamma ölet: Pink Boots Gose. Resultatet blev över 100 olika recepttolkningar från elva länder, bland annat av legendariska bryggerier som Sierra Nevada Brewing, AleSmith Brewing, Ballast Point och Cigar City Brewing.

Sveriges enda bidrag skapades av nio framstående kvinnor inom öl, som för uppdraget samlats hos S:t Eriks Bryggeri i Arlandastad. Förutom S:t Eriks Head Brewer Jessica Heidrich och Sigtuna BrygghusAnna Vignoli så deltog, Cecilia Giertta (Sveriges Bryggerier), Sara Malmquist (Järvsö Bryggeri), Rebecka Pettersson (Bishop Arms), Fatou Camara (Omnipollos Hatt), Karin och Sofia Gregersjö (Made in Sweden).

Ett antal kronor per varje såld liter kommer att skänkas till Pink Boots stipendiefond. Pink Boots Society är en ideell förening som arbetar för att uppmuntra och stärka kvinnors ställning i ölbranschen över hela världen, genom ett världsomspännande kontaktnät och utbildning. En stor del av föreningens syfte är ”empowerment through education”. Medlemmar har möjlighet att ansöka om stipendier och IWCBD bidrar till dessa stipendier.

2013 fick Project Venus UK & Eire-medlemmen Sophie De Ronde idén att arrangera en bryggardag i samband med den internationella kvinnodagen och kontaktade Pink Boots Society. Syftet var att lyfta fram kvinnliga bryggare och samla in pengar till lokala välgörenhetsorganisationer. Denise Ratfield, ordförande i PBS kommitté för sociala medier, såg en möjlighet att marknadsföra evenemanget som redan blivit till en succé.

2014 samlades mer än 70 kvinnliga ölentusiaster från nio länder för att brygga var sin version av Unite Pale Ale. Inför evenemanget fick alla deltagare ölrecept och försäljningsmaterial. Redan nästa år, 2015, hade ett antal ytterligare välkända bryggerier anslutit sig för att brygga Unite Red Ale, däribland Stone Brewing Co, Dogfish Head Craft Brewery, Ballast Point Brewing, Sierra Nevada Brewing Co, Cigar City Brewing och Adnams Brewery, vilket spädde på den stora uppmärksamheten.

Flertalet av deltagarna är sponsrade av leverantörer som bidrar med malt och humle vilket hjälper till att öka marginalen från försäljningen för donationerna till Pink Boots. Bland de återkommande deltagarna finns bland annat bryggare från Nya Zealand, Australien och Japan så som Rocks Brewing Co, Hop Dog Beer Works och Mountain Goat Beer, vilka har hjälpt till att ro projektet i hamn och lockat fler kvinnliga bryggare att delta. Efter bryggningen den 8 mars kommer mer än 100 versioner av Pink Boots Gose att säljas. Därmed får ölintresserade människor världen runt en möjlighet att provsmaka resultatet och bidra till evenemangets syfte, att lyfta fram kvinnlig bryggkraft.


Rebecka startar bryggningen.


Sofia och Fatou väger upp saltet.

Pin It on Pinterest