St Eriks Dark Monsoon Ale - puffbild

Som en värmande vårvind lanseras äntligen den länge emotsedda S:t Eriks Dark Monsoon Ale. Den har redan ”smugits ut” på krogen som fatöl, men 21 april släpps den även på sin vackra butelj i Systembolagets tillfälliga sortiment. Sin vana trogen tar bryggarinnan Jessica Heidrich ett helt nytt steg när det gäller ölstil och recept. Så här berättar hon om sitt nya alster:

– Imperial Stouts med kaffe känns ganska ”gjort” och sååå 2016. En av mina favoritstarkingar är Gulden Draak och det slog mig häromsistens vilka fantastiskt vackra kaffearomatiska toner den har, och hur den basen skriker efter att få förstärkas av ett mjukt kaffe. Sagt och gjort. Jag har experimenterat lite och hittat ett superhäftigt kaffe till min version av ikonölet Gulden Draak. Till denna har jag tillsatt bönor, som växer på Indiens västkust. De genomgår en process som kallas monsunering. Kaffet läggs ut för att torka på bäddar i de varma monsunvindarna under 2-3 månader, vilket gör att garvsyran nästintill försvinner helt. Under denna lagringstid blir bönorna spröda och gyllengula. Den unika processen är upphovet till en lika unik smakkaraktär.

– Smaken är kraftfull, mogen och sirapslik. Eftersmaken har karaktär av jordkällare och torvig whisky. Ett i alla meningar unikt kaffe som ger en känsla av hur kaffet smakade för 300 år sedan då det skeppades i segelbåtar av trä mellan Indien och Europa. De många och långa veckorna på havet förändrade både kaffets utseende och smak. Det uppnår man idag genom att exponera bönorna för fuktiga och varma monsunvindar under 2-3 månader som sätter sin prägel på kaffet.

Gå till S:t Eriks Dark Monsoon produktsida, läs mer och beställ…

Pin It on Pinterest