S:t Eriks Centennial Saison - puffbildSaison är en öltyp som varit tämligen bortglömt under många år, men växer nu på nytt i popularitet. 2016 gjorde vår Head Brewer Jessica och vännen Menno Olivier från Brouwerij de Molen en sambryggning. Två besläktade själar hade en brewmance och kombinerade ett par av sina favoritingredienser, amerikanska humlen citra och öljästen french saison. Ett år senare släpps uppföljaren, istället bryggd med humlen centennial.

Den citrusfräscha ölen tog slut alldeles för snabbt, trots att vi bryggde i två dagar och toppfyllde den allra största jästtanken på hela bryggeriet. Inspirerad av den har vi med S:t Eriks Centennial Saison tagit öltypen ett steg längre. Även denna gång har vi låtit jästen styra och släppt upp jästtemperaturen till över 35 grader, vilket är osedvanligt varmt, för att åstadkomma en parfymisk, kryddig karaktär med supertorr finish.

I kombination med sulfatrikt vatten får S:t Eriks Centennial Saison en torr avslutning och lätt törstsläckande mineraltoner. Den här gången har vi använt amerikanska humlen centennial som i sin tur ger saftiga toner av ljus grapefrukt. Hoppas ni kommer gilla den lika mycket som vi gör.

S:t Eriks Centennial Saison släpps den 3 april i Systembolagets tillfälliga och lokala sortiment. Den serveras på krogen samt events sedan mitten av mars. Läs mer…

 

Pin It on Pinterest