St-Eriks-Citra-Pale-Ale-puffbild

S:t Eriks lanserar den 1 september en nyhet i Systembolagets fasta sortiment, med smygpremiär på krogen under sommaren. Citra Pale Ale är namnet på den sessionvänliga, ofiltrerade brygden i amerikansk pale ale-stil med New England-touch, men framför allt ett signaturöl från S:t Eriks.

– Ny öl på lite nytt sätt, eller egentligen inte. Den här typen av öl har varit vårt signum ända sedan starten, säger Head Brewer Jessica Heidrich. Och även ända sedan min tid som hembryggare. Ljus, lite lägre alkohol och mycket smak och aromhumle. Sena humlegivor och huvudparten i whirlpool och jästank ger smakrik beska och mycket arom.

– Det som däremot är nytt är att den kommer på burk. Även om vi älskar vår flaska så måste vi erkänna att burken är ett väldigt praktiskt förpackningsslag och bra på att bibehålla kvaliteten i innehållet, säger Jessica.

Citrahumlen som dominerar denna pale ale är den rebelliska avkomman efter lyckad korsning av de klassiska humlesorterna Hallertau Mittelfrüh, Tettnanger, Brewer’s Gold och East Kent Golding. Vem kunde tro att det skulle bli en sådan stöddig avkomma med sådana traditionella föräldrar!?

Citra lanserades 2008, men i ytterst begränsad volym. Endast tillgängligt för provbryggning för ett fåtal utvalda amerikanska bryggerier så som Widmer Brothers, Deschutes och Sierra Nevada. S:t Eriks fick redan tag på 2010 års skörd och använde den i S:t Eriks Pale Ale. Nu kommer en uppdaterad, ofiltrerad, variant med ännu mera fokus på humlearom. Smått inspirerad av New England-stilen men sammansatt på S:t  Eriks karakteristiska och välbalanserade vis.

Pin It on Pinterest