S:t Eriks & Mathias Dahlgren #2 Pors

Min relation till pors är främst i form av brännvinskrydda men då den har en intressant och egen karaktär ville både Jessica och jag sätta porsen i ett nytt sammanhang.

S:t Eriks & Mathias Dahlgren #2 Pors är Jessica Heidrichs och kocklegendens andra samarbete. Den här gången har de bryggt en ljus ofiltrerad ale kryddad med handplockad pors från Tyresta nationalpark. Idén bakom ölserien utgår ifrån Mathias Dahlgrens filosofi om det naturliga köket där varje enskild råvaras potential framhävs till fullo.

Doft och smak

Kryddningen av pors har berikat ölet med en örtig, honungssöt, mustig och eterisk karaktär av svensk skog och myr. Ölets doft är aromatisk med fruktighet, röda bär, honungstoner samt diskreta nyanser av mysk. Smaken är torr och frisk med toner av djupa tallskogar.

Serveringstips och matrecept från Mathias Dahlgren

Serveras vid 8-10 °. Enligt Mathias passar #2 Pors till allt från en god stekt biff med lök och skogssvamp till en klassisk gratinerad löksoppa serverad med surdegsbröd eller varför inte ostbrickans något saltare ostar. Den främsta rekommendationen är dock att prova ölet med olika getostar.

Gå till Mathias Dahlgrens mattips till Svenska smaker x 4…

eller ladda ner som PDF och dela med dina vänner…

STIL Ofiltrerad ale | FÄRG Gyllengul |RÅVAROR Pilsnermalt, Centennialhumle och Pors | ALKOHOLHALT 4,8 % | SÄSONG Året runt (lansering 24 september 2012) | (flaska 33 cl)

Pin It on Pinterest