S:t Eriks & Mathias Dahlgren #4 Havtorn

Havtorn – Nordens citroner. Det är förmodligen det av alla jordens bär som innehåller flest vitaminer i stor mängd.

– När Mathias Dahlgren och jag satt under ett av våra möten och pratade god mat och dryck, som vi gör för det mesta när vi träffas, kom vi in på vår gemensamma fäbless för den asiatiska köket, säger Jessica Heidrich.

– Han slängde fram idén om att göra ett öl som passar till det heta och syrliga från lime, koriander och chilli men med en klar svensk twist. De drycker som passar bäst till asiastisk mat har ofta en lätt syra eller citruston, som belgisk veteöl, och utpräglad fruktighet, som till exempel sake eller ett Rieslingvin.

– Självklart gick våra tankar genast till att göra ett öl med våra svenska små citroner, det vill säga havtornen, mycket aromatiska och höga i syra. Det blev ett ofiltrerat fruktigt öl med hög syra (men inget fruktöl), som bryggs på pilsnermalt för att ge utrymme åt smaken från havtornen. Humlen består av amerikansk Simcoe vars citrustoner förstärker fräschören och syran från bären.

Doft och smak

Ölet har en fruktig doft av tropiska frukter med syrlig och fruktig smak.

Serveringstips och matrecept från Mathias Dahlgren

Serveras vid 8-10 °. #4 Havtorn passar enligt Mathias Dahlgren perfekt till asiatisk mat så som het nudelsallad på sobanudlar med nordsjöräkor, lime, chili och koriander. Receptet finns i kartongen Svenska Smaker där #1 Enbär, #2 Pors, #3 Fjällkvanne och #4 Havtorn ingår.

Gå till Mathias Dahlgrens mattips till Svenska smaker x 4…

eller ladda ner som PDF och dela med dina vänner…

STIL Ofiltrerad Steam Beer | FÄRG Gyllengul |RÅVAROR Pilsnermalt, Simcoehumle och Havtorn | ALKOHOLHALT 5,2 % | SÄSONG Tillfällig hösten 2013 | (flaska  33 cl)

Pin It on Pinterest