S:t Eriks Rauchbier

Bayern + Dalarna = svenskt ”whiskyöl”?!

S:t Eriks Bryggeri och whiskydestilleriet Mackmyra har inlett ett samarbete där bryggaren Jessica Heidrich gör öl på Mackmyras egenrökta malt. S:t Eriks Rauchbier är en mikrobryggd mörk lager som lanseras i Systembolagets fasta sortimentet 2 december.

Mackmyra är Sveriges främsta, och första, whiskyproducent och har sedan starten 1999 skapat ett tiotal olika destillat. I ett samarbete med S:t Eriks Bryggeri förser de nu mästerbryggaren Jessica Heidrich med sin egen malt som röks med eneträ och svensk torv. Resultatet är S:t Eriks Rauchbier – en svensk variant av den klassiska tyska ölstilen som främst bryggs i Bamberg i Bayern.

Samarbetet började med att Jessica Heidrich hörde talas om att Mackmyra rökte egen malt och kontaktade Mackmyra för att få ett prov för att göra en mindre provbrygd. Resultatet blev så bra att projektet fick grönt ljus på stående fot. S:t Eriks Rauchbier blir det andra rökölet från Jessica Heidrich efter hennes populära S:t Eriks Rauköl.

– Jag får ofta frågan om S:t Eriks Rauköl någonsin kommer tillbaka, säger Jessica Heidrich. Det var en säsongsöl  med gotländsk rökmalt som sålde slut direkt när det släpptes. Tack vare Mackmyras underbara malt har jag kunnat skapa en ny svensk rököl i en ny och något mörkare tappning som dessutom kommer att produceras året om.

Doft och smak

S:t Eriks Rauchbier har en stor rökig doft med toner av eneträ och torv. I smaken finns en kraftig men samtidigt elegant balanserad rökighet. Ölet har mörka och mustiga torrostade toner samt smak av bitter choklad.

Serveringstips

Rauchbier passar till det klassiska tyska köket eller till kraftigare rätter som pulled pork och långkok samt charkuterier och ostar.

STIL Rauchbier | FÄRG Mörkt rödbrun | RÅVAROR Malt: Mackmyra rökmalt, Pilsner-, karamell- och chokladmalt – Humle: Hallertauer Tettnanger | ALKOHOLHALT 5,5 % | SÄSONG Ordinarie sortiment (lansering 2 december 2013) | ARTIKELNR 11912-03 (flaska 33 cl)

Pin It on Pinterest