Senaste lansering

S:t Eriks Julale Ekologisk

En riktigt god och grön jul önskar vi er alla med denna ekologiska ale. Skapad för att passa till julbordets alla läckerheter.

– Jag älskar traditioner och högtider där släkt och vänner träffas och julen är min absoluta favorit, säger Jessica Heidrich, Head Brewer på S:t Eriks Bryggeri. Det är också ett tillfälle att få skapa klassiska öl som jag kanske normalt inte brygger. S:t Eriks Julale kan liknas vid ett härligt mustigt, okryddat vörtbröd där jag för ovanlighetens skull hållit hårt i humlepåsarna och istället fokuserat på den härliga malten.

Ölet släpps den 2 november och är bryggt på ekologisk pale ale-malt, mörk karamellmalt, münchnermalt och chokladmalt, som har toppats upp med lite modern humle. Resultatet är ett kopparrött, lättdrucket öl med fruktiga, rostade malttoner av karamell och choklad. Den klassiska öltypen har i Jessica Heidrichs tolkning fått en modern kropp med elegant och nyanserad smak.

S:t Eriks Julale är dessutom en ekologisk produkt som led i bryggeriets stora miljösatsning där allt fler öl bryggs på ekologiska malt- och humlesorter. Bryggeriet drivs även av grön el från förnyelsebara energikällor. Vi sopsorterar och alla restprodukter från bryggningen går till en anläggning som producerar biogas.

Doft och smak

Rostad, fyllig och mjukt maltig doft. Smaken har inslag av kaffe, rågbröd och mörk choklad. Lång eftersmak med aromatiska men milda toner av mjölkchoklad, malt och kaffe.

Serveringstips

Serveras vid 8-10°. S:t Eriks Julale passar med sin maltighet och balanserade sötma utmärkt till julbordet. Ölet kan med fördel drickas till allt från köttbullar, prinskorvar och revbensspjäll till kålrotslådor och Janssons frestelse.

STIL Special Bitter | FÄRG Rödbrun |RÅVAROR Pale ale-malt, mörk karamellmalt, münchnermalt och chokladmalt | ALKOHOLHALT 5,4 % | SÄSONG Vinter (säsongsnyhet 2 november) | ARTIKELNR 11369-03 (flaska 33 cl)

S:t Eriks Julale

S:t Eriks Winter Session IPA

Låg alkohol och mycket humle.

– Jag älskar humlearom, humledoft och humlesmak. Älskar välhumlade öl och ibland vill man dricka mer än en, utan att tappa konceptet. Begreppet Session-IPA är tämligen nytt och har kommit som ett naturligt utveckling efter de senaste årens alla alkoholstinna Double, Imperial och Trippel IPA där alkoholen klättrar upp bortom sans och vett, säger Head Brewer Jessica Heidrich.

– Missförstå mig rätt: Personligen är jag ett stort fan av DIPA:s etc, har till och med gjort en själv tillsammans med Mathias Dahlgren nu till jul, men ibland kan det bli lite för mycket, därför är det många av oss bryggare som börjat brygga en lite svagare öl ”vid sidan om” bara för oss. Trodde ingen annan var intresserad, men flera av våra vänner har gillat dessa svagare IPA:s och tjatat att vi skall brygga i större skala. Sagt och gjort. Var så goda. En liten julklapp från mig till dig, hälsar Jessica.

Doft och smak

Stor friskt, fruktig aromatisk humlearom med inslag av mogen mango, citrus och karamell. Smaken är fylligt fruktig med elegant balanserande malttoner. Beskan bestämd utan att dominera. Aromatisk eftersmak.

Serveringstips

Serveras vid 8-10°. Ölet dricks med fördel till all sorts julmat till exempel prinskorvar och revbensspjäll.

STIL Session IPA | FÄRG Kopparröd |RÅVAROR Wienermalt samt ljus och mörk karamellmalt. Humle – Mosaic, Citra och Cascade från USA | ALKOHOLHALT 4,1 % | SÄSONG Vinter (säsongsnyhet 2 november) | ARTIKELNR 11362-03 (flaska 33 cl)

S:t Eriks Winter Session IPA

S:t Eriks Capital IPA

There’s a new IPA in town

För fem år sedan lanserade S:t Eriks sin första IPA, som fortfarande är bryggeriets storsäljare. Mycket har hänt de senaste åren när det gäller nya humlesorter och äntligen har vi plats i bryggeriet att göra en till. För helt ärligt – Kan man få för mycket/för många IPA? Svaret är självklart nej. Capital IPA skiljer sig rejält med sin ljusa maltprofil, lite högre alkoholhalt och framförallt mera bett i beskan och mera citrus och fruktiga humletoner från the new kids i humleskolan Mosaic och Citra.

Doft och smak

Tropisk fruktighet med mycket citrustoner i både doft och smak. Medelfyllig maltighet med mycket krispigt citrusaktig beska med inslag av mango, röda äpplen och passionsfrukt.

Serveringstips

Serveras vid 8-10°. S:t Eriks Capital IPA passar nog bäst på egna ben i trevligt sällskap eller till plockmat så som tapas, torrostade nötter eller tunt skivad ibericoskinka, som ger både sälta och sötma att balansera beskan i ölet med.

STIL American IPA | FÄRG Ofiltrerat halmgul | RÅVAROR Pilsner- och ljus karamellmalt – Humle: Cascade, Citra, Columbus, Centennial, Mosaic och Simcoe | ALKOHOLHALT 6,4 % | SÄSONG Året runt | ARTIKELNR 1937-03 (flaska 33 cl), 1937-30 (fat 30 l)

S:t Eriks Capital IPA

Pin It on Pinterest