Senaste lanseringar

S:t Eriks Julale Ekologisk

En riktigt god och grön jul önskar vi er alla med denna ekologiska ale. Skapad för att passa till julbordets alla läckerheter.

Inför varje jul brygger Jessica Heidrich på S:t Eriks Bryggeri öl i en klassisk men ändå modern och personlig stil. Tidigare års julöl har bland annat inkluderat porter och barley wine. 2013 bryggdes en brittisk ale gjord på ekologisk malt som blev så populär att hon valde att brygga den i år igen (Hon kunde dock inte låta bli att göra något nytt också så i år blev det tre nyheter och en favorit i repris).

– Jag älskar traditioner och högtider där släkt och vänner träffas och julen är min absoluta favorit. Det är också ett tillfälle att få skapa klassiska öl som jag kanske normalt inte brygger. Årets julöl kan liknas vid ett härligt mustigt, okryddat vörtbröd där jag för ovanlighetens skull hållit hårt i humlepåsarna och istället fokuserat på den härliga malten.

S:t Eriks Julale, som släpps den 3 november, är bryggd på ekologisk pale ale-malt, mörk karamellmalt, münchnermalt och chokladmalt, som har toppats upp med lite modern humle. Resultatet är ett kopparrött, lättdrucket öl med fruktiga, rostade malttoner av karamell och choklad. Den klassiska öltypen har i Jessica Heidrichs tolkning fått en modern kropp med elegant och nyanserad smak.

S:t Eriks Julale är dessutom en ekologisk produkt som led i bryggeriets stora miljösatsning där allt fler öl bryggs på ekologiska malt- och humlesorter. Bryggeriet drivs även av grön el från förnyelsebara energikällor. Vi sopsorterar och alla restprodukter från bryggningen går till en anläggning som producerar biogas.

Doft och smak

Rostad, fyllig och mjukt maltig doft. Smaken har inslag av kaffe, rågbröd och mörk choklad. Lång eftersmak med aromatiska men milda toner av mjölkchoklad, malt och kaffe.

Serveringstips

Serveras vid 8-10°. S:t Eriks Julale passar med sin maltighet och balanserade sötma utmärkt till julbordet. Ölet kan med fördel drickas till allt från köttbullar, prinskorvar och revbensspjäll till kålrotslådor och Janssons frestelse.

STIL Special Bitter | FÄRG Rödbrun |RÅVAROR Pale ale-malt, mörk karamellmalt, münchnermalt och chokladmalt | ALKOHOLHALT 5,4 % | SÄSONG Vinter (säsongsnyhet 3 november) | ARTIKELNR 11369-03 (flaska 33 cl)

S:t Eriks Winter Session IPA

Låg alkohol och mycket humle.

– Jag älskar humlearom, humledoft och humlesmak. Älskar välhumlade öl och ibland vill man dricka mer än en, utan att tappa konceptet. Begreppet Session-IPA är tämligen nytt och har kommit som ett naturligt utveckling efter de senaste årens alla alkoholstinna Double, Imperial och Trippel IPA där alkoholen klättrar upp bortom sans och vett, säger Head Brewer Jessica Heidrich.

– Missförstå mig rätt: Personligen är jag ett stort fan av DIPA:s etc, har till och med gjort en själv tillsammans med Mathias Dahlgren nu till jul, men ibland kan det bli lite för mycket, därför är det många av oss bryggare som börjat brygga en lite svagare öl ”vid sidan om” bara för oss. Trodde ingen annan var intresserad, men flera av våra vänner har gillat dessa svagare IPA:s och tjatat att vi skall brygga i större skala. Sagt och gjort. Var så goda. En liten julklapp från mig till dig, hälsar Jessica.

Doft och smak

Stor friskt, fruktig aromatisk humlearom med inslag av mogen mango, citrus och karamell. Smaken är fylligt fruktig med elegant balanserande malttoner. Beskan bestämd utan att dominera. Aromatisk eftersmak.

Serveringstips

Serveras vid 8-10°. Ölet dricks med fördel till all sorts julmat till exempel prinskorvar och revbensspjäll.

STIL Session IPA | FÄRG Kopparröd |RÅVAROR Wienermalt samt ljus och mörk karamellmalt. Humle – Mosaic, Citra och Cascade från USA | ALKOHOLHALT 4,1 % | SÄSONG Vinter (säsongsnyhet 3 november) | ARTIKELNR 11362-03 (flaska 33 cl)

S:t Eriks Orange Winter Imperial Porter

Romerska bågar i flytande form.

– Ett av mina favoritjulgodis är kanderade apelsinskal doppade i mörk choklad, säger Head Brewer Jessica Heidrich. Här kommer min midvintermörka tolkning i flytande form att avnjutas till, eller istället för, en dessert. En Imperial Porter bryggd med solmogna apelsinskal. Jag har jobbat ett tag på receptet och i år hittade jag äntligen rätt typ av apelsiner så ölen äntligen fick till balansen och fräschören som jag fantiserat om. Så i år den äntligen mogen att släppas.

Doft och smak

Fräsch doft av zest från mogna apelsiner blandat med mörk choklad och torkad frukt. Smaken är djupt chokladig med snygg maltig, fruktig, rondör utan att bli för söt, bitterbesk eller tung och gifter sig fint med apelsinskalen. Eftersmaken är lång och chokladig med apelsinfrisk avslutning a la Romerska bågar.

Serveringstips

Avnjutes med fördel i eget majestät istället för pralinasken, eller tillsammans med gottebordets ris a la malta till klenäter, eller varför inte lite ost?

STIL Imperial porter | FÄRG Mörkt brunsvart | RÅVAROR Malt: Pilsner-, mörk karamell och chokladmalt – Humle: East Kent Golding | ALKOHOLHALT 9,0 % | SÄSONG Vinter (säsongsnyhet 3 november) | ARTIKELNR 11388-03 (flaska 33 cl)

S:t Eriks & Mathias Dahlgren Winter DIPA

En julfruktig DIPA i vintertid

Jessica Heidrich från S:t Eriks Bryggeri och kocken och krögaren Mathias Dahlgren har sedan 3 år tillbaka skapat en serie av öl till svenska måltidshögtider. Inför årets julfirande kommer S:t Eriks & Mathias Dahlgren Winter DIPA som är en pigg och modern uppföljare till fjolårets klassiska julporter.

– S:t Eriks & Mathias Dahlgren Winter DIPA är en fyllig och smakrik öl med en fräsch ton av citrus och grapefrukt. Efter tidigare säsongsöl av olika typer var vi sugna på att skapa en modern och smakrik Double India Pale Ale till julbordet, säger Mathias Dahlgren.

Årets julöl har hämtat inspiration och smak från tre kontinenter. Från Europa kommer malten genom pilsnermalt och ljus karamellmalt. Humlen är amerikansk Citra och Cascade samt australiensisk Galaxy.

Doft och smak

S:t Eriks & Mathias Dahlgren Julporter är mörkt rödbrun och har ett vackert beigt skum. Det finns en tydlig doft av torkad frukt, choklad, rostad malt och danskt rågbröd. Smaken är elegant och balanserad där den karamellrostade malten matchas av fruktig humle och torra chokladtoner med en mjuk och behaglig avslutande beska.

Serveringstips

– S:t Eriks & Mathias Dahlgren Winter DIPA är ett kraftigt torrhumlat öl med hög, aromatisk, beska. Ölet passar därför utmärkt till ostbrickan med feta ostar så som cheddar, krämig stilton och brieost med fikonmarmelad, säger Jessica Heidrich bryggare på S:t Eriks bryggeri

STIL Double IPA | FÄRG Mörkt rödbrun | RÅVAROR Malt: Pilsner- och karamellmalt – Humle: Citra och Cascade från USA samt australiensisk Galaxy | ALKOHOLHALT 8,0 % | SÄSONG Vinter (säsongsnyhet 3 november) | ARTIKELNR 11344-03 (flaska 33 cl)

Pin It on Pinterest

Share This