S:t Eriks Black IPA

Black IPA (BIPA), India Black Ale (IBA) eller Cascadian Dark Ale (CDA)? Kärt barn har redan många namn.

Den första S:t Eriks Black IPA, eller BIPA som Jessica Heidrich föredrar att kalla den, hade bejublad premiär på Stockholm Beer & Whisky Festival 2012. Nu kommer den tillbaka, men i uppdaterad variant med nya malt- och humlesorter. Det är en fascinerande ölstil som först 2010 definierades av amerikanska Brewers Association. Då döptes den till American-style India Black Ale.

Ölstilen är ett bevis på hur skicklig bryggaren är. Ölet skall nämligen vara svart och få sin färg från rostad malt, men samtidigt ha minimalt med rostade aromer eller smaker. Om du blundar när du dricker den går tankarna till amerikansk IPA eller DIPA.

Doft och smak

Mycket fruktig, humlearomatiskt doft med inslag av passionsfrukt, mango, hallon och citrus. Kraftigt humlad smak med en bestämd beska och toner av tall och grapefrukt. Aromatisk och besk finish med blygt rostad ton.

Serveringstips

Serveras vid 8-10° i till exempel ett glas med rejäl kupa som samlar ihop humlearomerna. Ett fascinerande öl som bör drickas med eftertanke eller som sessionöl för riktiga hard core-humlenördar.

STIL Black IPA | FÄRG Svart | RÅVAROR Pilsner-, karamell-, vete- och svartmalt – Humle: Centennial, Citra, Mosaic | ALKOHOLHALT 7,4 % | SÄSONG Tillfälligt sortiment krog, våren 2016 | ARTIKELNR 8447-03 (flaska 33 cl), 8447-30 (fat 30 l)

Pin It on Pinterest