S:t Eriks BIPA

Black IPA (BIPA), India Black Ale (IBA) eller Cascadian Dark Ale (CDA)?
 Kärt barn har redan många namn.

S:t Eriks BIPA, som Jessica Heidrich föredrar att kalla den, får sin premiär på Stockholm Beer & Whisky Festival 2012. Den  bryggs enligt en sprillans ny ölstil som först 2010 definierades av Amerikanska Brewers Association. Då, inför Great American Beer Festival, döptes den till American-style India Black Ale.

Ursprunget råder det delade meningar om men en sak är säker: Ölstilen är ett bevis på hur skicklig bryggaren är. Ölet skall nämligen vara svart och få sin färg från rostad malt, men malten får bara ge minimalt med rostade aromer eller smaker. Bara färgen skall få dig att fundera på om det är en stout eller porter, men om du blundar när du dricker den, så skulle du aldrig gissa att den är så svart som den är utan tro att det är en amerikansk IPA eller DIPA (Double IPA) i glaset.

Doft och smak

Svart öl med fint vitt skum. Mycket fruktig, humlearomatiskt doft med inslag av passionsfrukt, mango och mogna hallon och citrusfrukter. Kraftigt humlad smak med en bestämmd beska med dragning åt tall och grapefruktskal samt en blygt rostad ton i eftersmaken som domineras av humlebeskan.

Serveringstips

Serveras vid 8-10° i till exempel i ett glas med rejäl kupa som samlar ihop humlearomerna. Ett fascinerande öl som bör drickas med eftertanke eller som sessionöl för riktiga hard core humlenördar.

STIL Black IPA | FÄRG Svart | RÅVAROR Malt: Pilsner-, karamell-, svartmalt, rostat korn. Humle: Centennial, Citra, Simcoe | ALKOHOLHALT 8,5 % | SÄSONG Limited edition. Lansering SB&WF 2012 | ARTIKELNR:  8112-30 (Endast fat 30l)

Pin It on Pinterest