S:t Eriks Julporter

God Jul önskar vi er alla med en ekologisk mörk öl som passar likväl till julbord och ostron som till söta chokladtårtor.

Portern är en av Sveriges mest traditionella ölsorter och anses av många obligatorisk till julens tabernakel. Med sin både friska och fylliga karaktär går det att dricka porter genomgående från julskinkan, revbensspjällen och doppet i grytan till hela gottebordet. S:t Eriks Julporter är bryggd på en blandning av ekologisk choklad-, karamell- och munchenermalt. Humlet heter East Kent Goldings och är av klassisk brittisk typ. Resultatet är en frisk, läcker och chokladig porter som är både lätt och snygg, fastän den har pondus.

– När jag brygger klassiska öl vill jag att dess rötter ska vara förankrade i traditionen samtidigt som de också ska vara moderna. Portern ligger mig extra varmt om hjärtat då S:t Eriks Bryggeri redan började brygga drycken på 1870-talet. S:t Eriks Julporter passar utmärkt till alla julens måltider men att använda den som ingrediens till mumma ser jag som ett helgerån. Fast… man vill ju också ha en riktigt god mumma till jul…

Doft och smak

Rostad, fyllig och mjukt maltig doft. Smaken har inslag av kaffe, rågbröd och mörk choklad. Lång eftersmak med aromatiska men milda toner av mjölkchoklad, malt och kaffe.

Serveringstips

Serveras vid 12-15 °. Passar till allt ifrån skinka och revbensspjäll till ostron och chokladasken.

STIL Klassisk porter | FÄRG Mörkt rödbrun | RÅVAROR Malt: Pilsner, Karamell, Caramunich och Chocolate – Humle: East Kent Goldings | ALKOHOLHALT 5,9 % | SÄSONG Vinter (säsongsnyhet 15 november 2012) | (flaska 33 cl)

Pin It on Pinterest