S:t Eriks & Mathias Dahlgren Julporter Ekologisk

Portern är en fantastiskt mångfacetterad måltidsdryck som passar extra bra till julmaten.

Mathias Dahlgren och Jessica Heidrich har i ett uppmärksammat samarbete skapat nya öl smaksatta med svenska bär, blad och örter. Tillsammans har de bryggt på enbär, pors, fjällkvanne och havtorn. Parallellt med projektet kring svenska smaker brygger även Mathias och Jessica säsongsöl för måltidshögtider där de tidigare skapat ett påsköl samt ett öl till skördesäsongens oktoberfest. 15 november kommer de med en gemensam ekologisk Julporter.– I Sverige har vi bryggt porter i närmare 250 år och under flera årtionden var det vår mest populära ölsort, säger kocken och krögaren Mathias Dahlgren. Både jag och Jessica Heidrich tycker att portern är ett kraftigt underskattat måltidsöl som vi gärna vill lyfta fram.

S:t Eriks & Mathias Dahlgren Julporter är ett klassiskt öl bryggt på ekologisk pale ale-malt, mörk karamellmalt, münchenermalt och chokladmalt. Den traditionella humlen som används till porter är engelsk fuggles som dock inte odlas ekologiskt. Här används istället sovereign, en humlesort som liknar fuggles, som har toner av gräs och mint samt en bitterhet liknande den som finns i grönt te.

Fotnot: Det sker en generell miljösatsning på S:t Eriks Bryggeri där allt fler öl bryggs på ekologiska malt- och humlesorter. Bryggeriet drivs även av grön el från förnyelsebara energikällor, vi sopsorterar och alla restprodukter från bryggningen går till en anläggning som producerar biogas.

Doft och smak

S:t Eriks & Mathias Dahlgren Julporter är mörkt rödbrun och har ett vackert beigt skum. Det finns en tydlig doft av choklad, rostad malt och danskt rågbröd. Smaken är elegant och balanserad där den karamellrostade malten matchas av torra chokladtoner med en mjuk och behaglig beska.

Serveringstips och matrecept från Mathias Dahlgren

Ölet passar väl till det svenska traditionella julbordets salta och lite kryddigare anrättningarna så som rödkål, ingefärskryddade revben, prinskorvar och leverpastej. Mathias Dahlgren rekommenderar även att prova portern till gottebordets choklad, vispgrädde, mandlar och nötter.

Gå till Mathias Dahlgrens julmatstips…

Ladda ner PDF och dela med dina vänner…

STIL Porter | FÄRG Mörkt rödbrun |RÅVAROR Malt: pale ale-malt, mörk karamellmalt, münchnermalt samt chokladmalt – Humle: sovereign | ALKOHOLHALT 5,9 % | SÄSONG Vinter (säsongsnyhet 15 november 2013) | (flaska 33 cl)

Pin It on Pinterest